Предлози проф. Синише Влајића за будући развој ФОН-а

// Категорије: Наш коментар | Факултет | Инфо |

За недељу дана на ФОН-у се очекују избори на којима ће се бирати ново руководство Факултета. Кандидати који су се пријавили за избор новог декана су актуелни декан, проф. др Милија Сукновић и проф. др Јован Филиповић. Како то обично бива, избори су добра прилика за расправу о будућности Факултета.

Професор нашег Факултета, Синиша Влајић, са Катедре за софтверско инжењерство, недавно је на свом Фејсбук профилу објавио идеје за будући развој Факултета, које наводимо у наставку.

За три године се очекује трећи циклус акредитације. Претходни циклус акредитације урађен је 2014. године и требало је да важи пет година, међутим како проф. Влајић наводи, прошле године акредитација је продужена на седам година. Проф. Влајић се залаже за идеју интегрисаних основних и мастер студија у трајању од пет година из разлога што мастер студије нису много популарне међу свршеним студентима основних студија, који настављају образовање на другим факултетима и универзитетима у иностранству. Уместо њих, на мастер студије на наш Факултет махом долазе студенти са других факултета у земљи и региону. На овај начин би се, логично, повећао број студената Фона који похађају мастер студије.

Професор даље наводи: "Факултет треба да задржи баланс у развоју ИСиТ-а и Менаџмента, у стручном и кадровском смислу. Предност ФОН-а у односу на друге факултете је његова мултидисциплинарност, стога његов развој није ексклузивност једног студијског програма или катедре, већ њихов равномеран развој."

"У оквиру студијског програма ИСиТ требало би формирати нове студијске групе (Софтверско инжењерство, Електронско пословање...), на које би се студенти усмеравали у другој или трећој години студија." Како наводи професор, студенти би на тај начин могли да буду потпуно испрофилисани у зависности од тога у ком смеру желе да се развијају. На тај начин би у значајној мери зауставили одређене „дезинтеграционе процесе“ на ФОН-у који би могли да доведу „до цепања Факултета на више Факултета“.

Захваљујемо се проф. Влајићу на спремности да дели своје предлоге са студентима и одговара на наша питања.

Објаву можете прочитати у целости на следећем линку.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
20
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

6 + 8

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности