Изборни предмети за 8. семестар - Менаџмент

// Категорије: Инфо | Четврта година | Вести |

Данас су одржане презентације изборних предмета за 8. семестар, а ми онима који нису били у могућности да дођу на презентацију а студирају Менаџмент укратко преносимо информације везане за предмете које могу да одаберу.

Теорија игара- др Милан Мартић,  др Марија Кузмановић

Новији предмет, од пре три године уведен као изборни, до сада се изводила настава (предавања и вежбе), с обзиром на то да је испит увек пријављивало више од 30 студената (прошле године 45). Више о предмету можете прочитати овде.

Математички модели ефикасности- др Милан Мартић, др Гордана Савић

Испит који подразумева одржавање предавања и вежби, састоји се од студије случаја као и писменог дела у виду теста, а у одређеној мери се вреднује и активност. Више о предмету можете прочитати овде (имајте у виду да сајт није скоро ажуриран те део са оценама није важећи).

Што се катедре за маркетинг и односе с јавношћу тиче, ове године у понуди су четири предмета- Управљање продајом, Међународни маркетинг, Односи с медијима и Понашање потрошача.

Наставници су др Славица Цицварић Костић, Радмила Јаничић, Милан Окановић

Како је проф. Славица рекла, велике разлике међу понуђеним предметима нема, осим што се избором неког од њих ближе фокусирате на оно што вас занима. Раде се одређени пројектни радови, нешто налик студији случаја на Стратешком маркетингу, с тим што је мање времена потребно за израду рада и проблем је фокусиранији. Циљ је управо да се се од почетка до краја прође кроз одређени пројекат, сваке недеље се на настави прође кроз део захтева и кад завршите пројекат (који се ради у тиму) завршили сте са свим обавезама везаним за тај предмет. Што се, конкретно, Управљања продајом тиче, у плану је да нека компанија зада студију случаја и да касније неко из те компаније учествује у оцењивању исте. На Односима са медијима предвиђено је да нека од предавања држе новинар, ПР менаџер неке компаније и сл. како би студентима на што реалнији начин приближили одређене аспекте односа са медијима.

Педагогија са дидактиком- др Гордана Милосављевић, Јелена Анђелковић Лабровић

Предмет који није из менаџерског домена, препоручљив за оне који евентуално желе да раде у настави на било ком нивоу, са циљем да их припреми на самостално конципање наставног часа и научи како да пренесу знање на друге. Ради се одређени пројектни рад и тест знања, и на основу тога формира оцена.

Вођство и мотивисање- др Добривоје Михаиловић, Ана Никодијевић, мр Ивана Ковачевић

Како је речено на презентацији, начин полагања испита као и то да ли ће бити наставе зависи од броја људи који ће одабрати предмет. До сада је углавном веома мали број људи бирао предмет, те је углавном извршавање обавеза на овом предмету подразумевало менторски рад.

Пословна етика- др Ранко Орлић

Предмет у чију реализацију наставе је укључен само проф. Орлић, те је препоручено да се евентуално заинтересовани студенти професору обрате ради добијања конкретнијих информација (препоручљиво у термину консултација, мада могу то учинити и слањем мејла Ани Никодијевић). До сада је предмет углавном бирало доста студената и најчешће је полаган преко семинарског рада.

Еко-маркетинг- Нико са предмета није нашао за сходно да се појави и каже нешто више о предмету.

Предузетнички бизнис- др Весна Милићевић, др Бојан Илић, Тања Милић, Немања Бацковић

Предмет стар 4, 5 година, углавном се, по речима асистенткиње, већа група људи одлучује за исти те се реализује настава (предавања и вежбе). Активност везана за овај предмет подразумева одређени истраживачки семинарски рад. Ради се о томе да, ко је у могућности, треба да спроведе ради тако што ће пратити у одређеном предузећу како се решава конкретни проблем на дату тему или да на Интернету или на неки други начин пронађе примену одређеног решења у одређеној ситуацији. Асистенткиња је нагласила како би сви који желе вишу оцену требало да долазе редовно на наставу и прате све смернице које дају предавачи, а које помажу при изради рада.

Софтверска подршка управљању пројектима- др Марко Михић, Зорица Митровић

Наставак на Методе и технике управљања пројектима, одржане у седмом семестру. Подразумева рад у МС Пројецт-у, оног што је већ одрађено у седмом семестру, уколико је студент бирао тај предмет, а уколико није није најпре мора да уради пројектни предлог па на основу њега да обави и рад у софтверу. За студенте који нису слушали Методе и технике управљања пројектима и није тако добро решење, јер је потребно око пола семестра само за израду пројектног предлога. На овом предмету одржава се блок настава од по четири часа, подразумева од 5-10 термина, у зависности од броја студената. Приликом полагања потребно је поред одрађеног рада у софтверу одговорити и на три питања. Питања су везана за активности у МС Пројецт-у, везано за одрађени пример (нпр. израда неког извештаја на основу одређених података).

Програм менаџмент- др Марко Михић, Зорица Митровић

Испит који, по речима асистенткиње, раније није био претерано интересантан студентима састоји се од семинарског рада који може и да се надогради у дипломски. Подразумева поштовање строгих захтева и доста озбиљан рад. Литература која се користи мора бити стара 5-10 година, препоручљиво је као литературу користити радове са СЦИ листе. Теме су везане за Управљање пројектима, Стратешко управљање пројектима итд.

Маркетинг логистика и Рачунарски интегрисана производња и логистика- др Драган Васиљевић, др Милица Костић Станковић, Биљана Цветић, Милош Даниловић

Предмети са смера ОМ, колико смо схватили нема неке велике разлике између ова два предмета. Циљ је да студенти схвате како се остварује конкурентска предност на тржишту интегрисањем маркетинга и логистике, разумевање улоге Б2Б маркетинга, акценат је стављен на набавку и дистрибуцију. Брани се семинарски рад и одговара на прва два поглавља из књиге.

Инвестиционо банкарство- др Слађана Барјактаровић Ракочевић, Нела Милошевић

Један од два предмета са катедре за финансије који су у понуди у наредном семестру. Ради се захтеван семинарски рад, и уколико се полаже у предроку- тест, ако не онда усмено одговарање на питања из књиге. У одређеном проценту и активност на настави утиче на формирање коначне оцене.

Вредновање предузећа- др Снежана Кнежевић, Вељко Дмитровић

Вељко Дмитровић које је био предвиђен да студенте „упозна“ са предметом се није појавио, већ је поручио да се све информације налазе на катедарском сајту. Тако да, изволите.

Симулациони модели у финансијама- др Александар Марковић, др Снежана Кнежевић, др Вељко Јеремић

Подразумева упознавање са техникама моделирања, развијање модела, вежбе су практичне и носе 40% оцене, док у остатак оцене улази израда семинарског рада. Семинарски рад је могуће надоградити у дипломски рад. Предмет је нов, уведен прошле године, али према речима В. Јеремића за њим влада интересовање те верује да ће бити одржана настава и ове године.

Менаџмент електронског пословања- др Божидар Раднковић, др Александар Марковић, др Вељко Јеремић

Предмет чија реализација је предвиђена и на ИСиТ-у и на Менаџменту, представља надградњу свега наученог пре свега на трећој години, кроз предмет Електронско пословање, али и на осталим предметима.

Привредни развој- др Драгана Крагуљ, др Сандра Једнак, Милош Парежанин

Још један предмет уведен прошле године, има за циљ да оспособи студенте да сагледају макроекономско окружење предузећа. Ради се семинарски рад, на тему која се договара са наставницима на предмету.

Менаџмент иновација- др Биљана Стошић, Радул Милутиновић

Још један предмет са ОМ смера, подразумева израду семинарског рада на тему иновације производа, услуга или процеса.

Надамо се да ће кратак опис сваког од укупно 21 предмета помоћи студентима да се определе за два која желе да слушају у наредном семестру.

 Имајте у виду да су сви презентери нагласили да од броја пријављених студената зависи да ли ће настава на конкретном предмету бити реализована, као и на који начин ће бити реализована. Пријаве се врше на шалтеру 3, у периоду од 11:00 до 13:00, од 10.2.-14.2.2014. године.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
6
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

8 + 19

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности