Збогом Виндоуз XP

// Категорије: ИТ | Магазин |

Данас истиче рок који је Мајкрософт поставио као крај животног циклуса за Виндоуз XP.

Уколико и даље користите овај оперативни систем, нећете више добијати неопходна ажурирања

Ипак чак и данас, 13 година након што је Виндоуз XP угледао светлост дана, процењује се да сваки пети рачунар и даље користи овог ветерана. Наравно систем неће престати да ради, али ће сви они који га користе бити много изложенији нападима. 

Са друге стране, са позиције корисника у Србији, велико је питање колико ће заправо овај догађај погодити просечног корисника рачунара. 
Наиме, свима је познато, да је ниво софтверске пиратерије у Србији изнад 70%, а већина корисника пиратских софтвера не користи предности аутоматских ажурирања система, па самим тим не зависи на било који начин од Мајкрософтових ажурирања. Наравно таквим потезом корисници себе стављају у ризик од огромног броја злонамерних софтвера који циркулишу интернетом. 

Иако људи верују да ажурирање оперативног система није битно, у Мајкрософту кажу да и поред ажурног антивируса безбедност није загарантована без ажурног оперативног система. 

Ипак, већина људи у Србији данас користи пиратске верзије оперативних система, које су заштићене бесплатним верзијама антивирус софтвера и већ годинама је тако и већини је "лепо"... док не заболи. 

У сваком случају за кориснике се поставља питање: Да ли наставити користити оперативни систем стар 13 година који је чак и његов аутор отписао или прећи на неку новију верзију Виндоуза (7 или 8). 

За оне који, пак, немају неколико стотина евра да уложе у софтвер, а хоће да буду заштићени и ажурни, ту су и многобројне верзије Линукса, попут Федоре, Убунтуа, Минта и других. 

Избор је велики. 
Шта ћете ви изабрати?. 

Možda žele da poštede studente privikavanja na Linux. Ipak je to "komplikovano"

Објављено: 08.04.2014 14:27 - (Devetar)


1
12
Pitam se da li je i to piratska verzija?
Mora da su Ubuntu ili Fedora jako skupi za FON pa se toliko nećkaju da instaliraju to makar na kompove u hodniku.
Em ne bi bilo virusa na flešu, em ne bi koristili sistem star 13 godina. Ako su kompovi krš, eno ga LUbuntu, Mint. Široko polje

Објављено: 08.04.2014 14:23 - (Open source)


0
17
Ono što je divno je to što se na FON-u još uvek koristi XP. Jer sve je u dobroj organizaciji, tako nekako...

Објављено: 08.04.2014 14:19 - (Devetar)


1
20
4
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

1 + 6

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности