Јапан Аирлинес закључио историјски уговор са Аирбус-ом

// Категорије: Биз | Магазин | Вести |

Европски произвођач авиона Аирбус осигурао је другу највећу поруџбину у својој историји и то од стране јапанскон националног авио превозника, чиме је ојачао своју позицију на тржишту за које се предвиђа да ће бити највеће у наредних 20 година. Закључење уговора велики је ударац за Аирбусовог највећег конкурента, Боинг, и његове амбиције на азијском тржишту.

Јапан Аирлинес (ЈАЛ), коме су до сада 70% флоте од укупно 159 летелица сачињавали Боинг авиони, закључио је уговор вредан 9.75 милијарди УСД за куповину 31 авиона типа Аирбус А350 XWB, према каталошким ценама. Према незваничним информацијама, нови менаџмент ЈАЛ-а је као један од фактора који су допринели банкроту компаније из 2010. године идентификовао и зависност од само једног произвођача авиона. 

Нови Боеингов производ за дуге релације и директан ривал А350 на тржишту, Дреамлинер 787, претходно је имао велике проблеме, па је чак почетком 2013. цела флота била приземљена док се не испита исправност летелица. Потврђено је пар случајева у којима је дошло до цурења горива и пожара у електронским чворовима на летелицама овог модела.

Иначе, Боеинг је традиционално најзаступљенији дистрибутер на азијском тржишту. Са јапанском националном компанијом, која је више деценија била најјача авио компанија у Азији, уговором су се везали још 1966. године и задржали партнерски однос све до пре неколико дана. Недавно се чак и јапанска војска окренула од америчких снабдевача, закључивши набавку ловаца вредну 8 милијарди $ са јужнокорејском фирмом. Због свега тога, а и чињенице да је америчка економија пред још једном контракцијом, акције Боеинга опале су у понедељак за 51 цент, док су акције Аирбуса у Паризу скочиле за 2.2%. Чак су и акције ЈАЛ-а, који се још опоравља од недавног банкрота, након овог уговора порасле за 3.19 %.

Поред овог уговора, Аирбус је најавио уговоре у вредности од 13 милијарди долара са две кинеске компаније и по једним вијетнамским и сингапурским превозником, што многи сматрају дефинитивном најавом измене баланса снага не само на азијском тржишту (које је уједно и највеће тржиште у овој грани), већ и глобално.

Извори: RT, WSJ

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
2
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

0 + 16

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности