Пријемни испит 2015 - резултати и епилог

// Категорије: Вести | Наш коментар | Факултет | Инфо |

Овогодишњи пријемни испит на ФОН-у је превазишао све досадашње. За (званично) 690 места пријавило се 1972 кандидата, рекордан број. ФОН је годинама на врху листе факултета према интересовању средњошколаца, међутим овогодишње интересовање је превазишло очекивања.

Према смеровима то изгледа овако (према акредитацији из 2014. године):

  • смер Информациони системи и технологије - 260 студената (170 буџет)
  • смер Менаџмент и организација -330 студената (210 буџет)
  • смер Информациони системи и технологије (даљина) - 100 студената

Екипа Пушкица је анализирала податке доступне на сајту upis.fon.bg.ac.rs. Кренимо редом.

Први графикон се односи на успех ђака у средњим школама. Приказан је број ученика у односу на број бодова које доносе из средње школе (мин. 20, макс 40). Напоменимо да су бодови због прегледности заокружени на први мањи цео број (нпр. 36.54 на 36) (велика слика)

Расподела кандидата према броју бодова из средње школе

Можемо приметити да кандидати имају сјајан успех из средњих школа. Да ли је он резултат слабих критеријума који су данас, нажалост чести, или је у питању интересовање условно речно "бољих" кандидата - питање је. У сваком случају, конкуренција је изузетно јака.

 

Други графикон приказује успех на пријемном, из предмета математика (обавезан тест). Полагало га је 1962 пријављена кандидата. Резултати приказују број кандидата са одређеним бројем поена (поново, поене смо заокружили на мањи цео број). (велика слика)

Расподела кандидата према резултату на тесту из математике

Оно што овде примећујемо је прилично неравномерна расподела поена. О чему се ради? Очекивано је да поени имају приближно нормалну расподелу, међутим то није баш случај. Видимо да су студенти урадили тест боље него што је то очекивано.

 

Трећи графикон су резултати теста из опште информисаности. Тест је радило 107 кандидата. И овде резултати показују да су кандидати добро урадили тест. (велика слика)

 

Четврти графикон је укупан резултат на пријемном. Кандидати су имали две могућности (само математика - 60 поена, или математика 30 поена и тест опште информисаности - 30 поена). Графикон је јако сличан оном за математику, што је последица малог броја студената који су радили тест опште информисаности. (велика слика)

За крај, припремили смо и један занимљив приказ тога како "прошли" студенти који су радили тест опште информисаности. На хоризонталној оси су бодови из теста опште инф, а на вертикалној из математике. Једна тачка на површи приказује резултат једног кандидата. Видимо да су студенти који су радили тест опште инф. углавном "лоше" урадили тест из математике.

Епилог

На ИСИТ-у је конкуренција била невероватна - минимални број бодова за буџет је био 93.54. На менаџменту је било већ "комфорније" - 79.82. Напомињемо да ово нису званични подаци, већ наш закључак настао упоређивањем спискова кандидата на буџету са ранг листама за ИСИТ и Менаџмент. Уколико сазнамо поуздане податке, обавестићемо вас.

Шта значе резултати?

Овакав расплет догађаја (говоримо о ИСИТ-у) иако изгледа импресивно, није добар. Зашто? Зато што, након оволиког интересовања, неопходно је било направити пријемни испит са "тежим" задацима. Тако резултат на пријемном има већу тежину и значај него сад. У оваквом расплету, врло-добри ученици скоро да нису имали шансе да упишу факултет на терет буџета - једино ако ураде пријемни без грешке, што је јако тешко. Овако се будућим генерацијама ствара нездрав притисак и одбијају кандидати који нису вуковци - а сви знамо да оцене нису мерило знања и квалитета. Висок резултат значи за репутацију ФОН-а: "Могу да упишу само најбољи" што заправо није тачно, јер могу да упишу они који су били одлични у средњим школама - а познато је колико је у њима неуједначен критеријум оцењивања.

Остаје нам да се надамо да се овај тренд, релативно лаких пријемних испита неће наставити, већ да ће ти испити боље да сортирају оне који знају боље од других.

Савети будућим кандидатима

По свему судећи, конкуренција 2016. ће бити изузетно јака. Ако желите да будете студент на буџету, морате почети да спремате пријемни на време. Савет већине студената који су добро урадили пријемни (годинама уназад) је да се са припремом почне најкасније у децембру/јануару. Немојте ићи тактиком „ја не знам тригонометријске једначине, тај задатак ћу да прескочим“. Морате их научити, нема друге. Сваки тип задатка се мора добро провежбати. Добра литература је збирка која се може купити на скриптарници на ФОН-у и Огњановићева 4+ збирка. Свакако, можете (и  треба да вежбате и из других збирки). Ако желите максимум, одустаните од теста опште информисаности. Мале су шансе да га урадите довољно добро. Боље уложите време у вежбање математике коју свакако морате радити.

Не мењајте канал, на правом сте месту!

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
35
2

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

7 + 1

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности