Сајт Пушкица поново под нападом

// Категорије: Инфо |

Драге колеге, као што сте могли да приметите, портал Пушкице је био недоступан током целе претходне ноћи и већег дела дана. То је резултат напада који је усмерен управо ка нашем сајту и који је довео до потешкоћа са радом сервера, што је утицало на бројне друге сајтове који немају пуно везе са Пушкицама.

Напад је био, ДДоС напад, који изводи мрежа рачунара који циљано нападају сајт отежавајући му приступ. Иако је наш сајт заштићен тако да је отпоран на већину оваквих напада, овом није одолео. Зашто? Зато што смо нападнути са једне од највећих мрежа рачунара у Југоисточној Европи - Рачунарског Центра Универзитета у Београду. Да, добро сте чули. Очигледно је да наш рад и писање сметају некоме ко има приступ овој мрежи па је тај неко искористио могућност да рачунарску мрежу намењену едукацији искористи за личне прохтеве и угрози рад не само нашег сајта, већ и бројних других.

Како знамо да је у питању управо Рачунарски Центар УБ-а?

Заправо је јако лако проверити. Јер зашто би неко са адресе 147.91.1.41 која припада АМРЕС-у, у поноћ приступао страници puskice.org/aadmin која на жалост дотичног не постоји? Зашто би велики саобраћај долазио са адреса у поменутом распону од 41 до 45?

Писали смо чак и администрацији Академске мреже у Београду, али на наше "запрепашћење" одговор до овог тренутка нисмо добили. Ваљда су навикли да мрежу користе за овакве ствари. Због овога, одлучили смо да до даљњег одстранимо са сајта сав саобраћај који долази са академске мреже иако знамо да нам то у значајној мери штети "свим оним кликовима за које радимо". Свесни смо да се иза ових адреса налазе и студентски домови, али ћемо ипак у наредним данима задржати мере предострожности.
Али вратимо се злоупотреби. Ово је озбиљно кривично дело које обухвата наш Кривични законик:

Члан 302. Неовлашћени приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података

Члан 303. Спречавање и ограничавање приступа јавној рачунарској мрежи

Члан 304. Неовлашћено коришћење рачунара или рачунарске мреже.

Неки од ових чланова предвиђају и вишегодишње казне за починиоце. А потрудићемо се да их пронађемо, јер је наша добра воља потрошена.

То је све што вам можемо рећи за сада. Тренутно прикупљамо логове и доказе, како бисмо знали ко је тачно иза овог напада. Сајт ће у предстојећем периоду опоравка радити отежано, али ћемо дати све од себе да наставимо борбу. Од Екипе Пушкица очекујте и даље вести везане за ову турбулентну јесен, наставићемо да се боримо за вас, на начине на које смо вас навикли.

Не мењајте канал, на правом сте месту.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
13
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

13 + 15

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности