5 разлога што не треба да upgrade –ујеш систем на Windows 10

// Категорије: Магазин | Инфо |

Иако Windows 10 звучи примамљиво (како и не би поред свог труда који је Microsoft уложио за његову промоцију), постоји чињенице које би требало да знаш пре него што се одлучиш за upgrade. Екипа Пушкица доноси ти најважнијих пет.

  1. Забринутост за приватност

Тачно је да Microsoft-у треба приступ твојим подацима како би ти понудио услуге које тражиш (на пример Corana мора да приступи твојим email-овима и календару), али направити компромис између приватности и додатних карактеристика није баш тако лака одлука.

Наравно, ако користиш Google search, Gmail, Chrome или Google Drive на бесплатном налогу, проблем приватности те никада није ни занимао.

  1. Регресија OneDrive

Овај проблем јавља се само ако користиш OneDrive на Windows 8.1 и ако си на њега ставио велику количину података. За оне који користе OneDrive на Windows 7, не постоји промена у понашању приликом upgrade-а на Windows 10. Али ако си навикао да видиш све своје OneDrive фајлове на File ExplorerWindows-а 8.1, шокираћеш се.

Windows 10 те тера да изабереш које OneDrive фолдере желиш да видиш у File Explorer-у. Једном када одлучиш, фолдерима које ниси одабрао не можеш приступити из File Explorer-а, или из практично било ког програма, што укључује, на пример, Word File Open дијалог. Једини начин да видиш које фајлове имаш на OneDrive-у је тако што одеш на OneDrive вебсајт.

Microsoft је обећао да ће овај проблем поправити у скорије време.

  1. Media Center и DVD player недостају

Знам да постоји доста вас који желе да покрену Windows Media Center на Windows 10. Жао ми је, неће се десити! Ако пробаш да upgrade –ујеш систем док имаш инсталиран Windows Media Center, инсталација ће га „заборавити“. Ако пробаш да га накнадно инсталираш, нећеш нигде стићи.

Наравно, Microsoft жели да користиш Xbox. Али постоје и многе друге алтернативе, ако се ипак одлучиш за Windows 10 upgrade..

Такође, Windows 10 не може да покрене DVD-ове, што је смешно с обзиром да VLC ради, а скроз је бесплатан.

  1. Кључне апликације, укључујући Mail и Edge, нису још спремне

Неке од кључних апликација Windows 10 још нису комплетно готове. Mail, на пример, константно ставља нотификације у горњи леви угао и оставља их ту. Не постоји заједнички Inbox, тако да ако имаш више налога мораш константо да „скачеш“ с једног на други.Такође очекуј стално crash-овање апликација.

Edge, Windows –ов нови browser, нема екстензије (нпр. AdBlocker), а и немогуће је пиновати таб.

  1. Installer није спреман (за тебе)

Постоји разлог што константо добијаш нотификације да твој upgrade баш и није готов. Ипак је Microsoft добио много захтева за надоградњу на Windows 10. Ти захтеви, супротно очекиваном, не опслужују се по FIFO принципу.

Уместо тога, Windows 10 installer проверава хардверске и софтверске спецификације твог система и на основу њих додељује важност твом захтеву. Што боље спецификације-то већи приоритет. Разлог оваквом принципу је једноставан- на рачунарима са бољим спецификацијама Windows 10 ће имати мање потешкоће да се покрене. Док рачунари са инфериорнијим спецификацијама дођу на ред, систем ће бити „испеглан“ довољно да и на њима ради без проблема.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

14 + 10

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности