Харач!

// Категорије: Факултет | Наш коментар | Вести |

Током ове недеље били смо сведоци поновног покушаја уцене од стране управе факултета поводом уплате такозваних ,,трошкова за функционисање Универзитета''.

Почетком школске године студенти су били запрепашћени одлуком да морају да, поврх разних трошкова као што су уплата за испитне свеске (900) , трошкови пребацивања са смера на смер (9000) и многи други, плате и нови данак који је назван креативно ,,трошкови функционисања Универзитета''. Чак 1600 динара од сваког студента да би универзитет функционисао? По Википедији, Београдски Универзитет има отприлике 90 000 студената. Од тога је неких двадесетак хиљада на самофинансирању, можда чак и више (немамо прецизне податке). Да ли треба да вам рачунамо колико је то новца? Човек би помислио да би наш Универзитет требало да функционише као Харвард после толиког прилива новца.

Највећи проблем је што ове трошкове има само наш факултет, док се код осталих факултета овај трошак или не помиње или је укључен у цену школарине. Напоменимо још и општепознату чињеницу да је школарина на нашем факултету једна од највиших.

Шта се затим десило?

Након неколико протестовања студената и одбијања плаћања наметнутог трошка о којима смо писали (Вест 1, Вест 2, Вест 3), наш факултет је одлучио да овај трошак привремено укине, јер маса људи није хтела да уплати поменуту цифру која је смањена на 1100 динара.

Најновија вест која се појавила на сајту факултета је да самофинансирајући студенти морају да уплате 1100 динара за трошкове функционисања Универзитета или ће им у супротном бити онемогућена пријава испита у јануарском року. Такође, у обавештењу факултета стоји да ће разлика од 500 динара бити пребачена на студентске налоге за пријаву испита.

Ми се питамо да ли је могуће толико уцењивати студенте?

Ми не знамо, ви нам реците.

Не мењајте канал, на правом сте месту...

Podsetnik fakultetu -----> 'Ministarstvo podseća da visokoškolske ustanove nemaju osnov da dodatno naplaćuju prijave ispita i druge redovne troškove studiranja, jer školarina studenta, bilo da je on finansiran iz budžeta ili se samostalno finansira, uključuje sve troškove redovnog studiranja. '
Ovim putem zelim da pozdravim SKONUS i parlament FON-a.

Објављено: 11.12.2014 01:54 - (Micholina)


2
6
Kolege, meni je gospodja sa upisa (da ne imenujem) rekla, citiram ``pa mora od necega da se naplati parking`` i namignula.
Ako mislite da ce objavljivanje ovog komentara uticati na posao izuzetnih ljudi iz studentske sluzbe zamolicu vas da ga ne objavite.

Објављено: 10.12.2014 23:55 - (student)


0
3
Gde je ta vest na sajtu fakulteta?

Објављено: 10.12.2014 19:27 - (pera)


0
5
10
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

19 + 5

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности