Dan internet domena Srbije #DIDS2015

// Kategorije: IT | Info | Magazin |

U Beogradu je prekjuče održana peta konferencija Dan internet domena Srbije. Ovogodišnja konferencija bila je podeljena u tri tematska bloka. U prijatnom ambijentu hotela Metropol Palace, učesnici konferencije imali su prilike da slušaju o načinu "upravljanja internetom", o elektronskoj trgovini, ali i da upoznaju pojedine web projekte koje su organizatori konferencije prepoznali kao "Domene koji obećavaju".

Prvi blok bio je posvećen "Gospodarima interneta". U ovom bloku su učestvovali predstavnici ruskog i britanskog internet domena, Leonid Todorov i Martin Bojl, kao i potpredsednik ICANN-a za Evropu Žan-Žak Sael. 

ICANN je institucija koja se bavi sistemom domena kroz IANA funkcije. ICANN je osnovala administracija američkog predsednika Bila Klintona 1998. godine, ali je tada doneta i odluka da se američka vlada povuče kada sistem postane dovoljno zreo. Postavljeni su i uslovi da neko mora nastaviti nadzor ovog sistema, da se održi stabilnost i bezbednost DNS-a, ali i da se omogući korisnicima da ispunjavaju svoje potrebe. 

Kako je naveo gospodin Sael, uloga američke vlade je bila simbolička i nikada nije koristila svoju poziciju da utiče na odluke. Ipak sa ovim stavom nije se složio (očekivano) gospodin Leonid Todorov. "Zbog čega se digla prašina oko napuštanja te simbolične uloge? I zbog čega neko ko ima simboličnu ulogu postavlja uslove i ultimatume" - primetio je Todorov u odgovoru na prethodnu konstataciju. 

U drugom bloku razgovaralo se o e-trgovini. Učesnici ovog panela, pored moderatora Miloša Petrovića bili su Dragan Varagić, Boris Ilić iz Grand Motorsa, Miloš Milić iz Farmia, Dragan Timotijević administrator prodavnice eparhija.rs kao i Goran Živković, vođa projekta eLakolije.

Jedan od zaključaka ovog panela bio je da elektronska trgovina nije budućnost u Srbiji, već da je i sada dovoljno razvijena i da je konkurencija velika. Dragan Varagić je pomenuo je da ljudi i dalje najčešće robu plaćaju putem pošte i to čak 70-75%. Pored toga u upotrebi su, ali značajno manje, i platne kartice i drugi sistemi plaćanja poput qVoucher-a ili Skrill-a. 

U pogledu pravnog okvira za funkcionisanje ovakvog tipa poslovanja su takođe razmenjena mišljenja. Naime, Boris Ilić je naveo razlike između preduzetnika i D.O.O. Ukoliko ste registrovani kao preduzetnici tako registrovani, svoj biznis ne možete prodati. Još jedna negativna strana je činjenica da za poslovanje, vlasnik odgovara kompletnom imovinom. Sa druge strane papirologija je jednostavnija i troškovi su niži. D.O.O, odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću podrazumeva da vlasnik odgovara za poslovanje do visine svog uloga u kompaniju, ali ovde troškovi mogu biti značajno veći i ići od 300 do 400 evra na početku. 

Takođe, kako je dodao pravnik Žarko Ptiček, moguće je preregistrovati se iz preduzetnika u društvo sa ograničenom odgovornošću i ovakva procedura traje nekoliko dana. Pored toga, od značaja za elektronsku trgovinu su i delatnosti za koje nije neophodno izdavanje fiskalnog računa, što je u prošlosti predstavljalo značajan problem za ovakav tip poslovanja. Primera radi, delatnost 47-91 "Trgovina na malo putem pošte ili interneta". 

Naravno, kako biste bili uspešni u elektronskoj trgovini, nije dovoljno da budete dobar programer ili dizajner, već morate imati nekoga ko poznaje sistem trgovine. 

Treći blok je učesnicima predstavio "domene koji obećavaju". U pitanju su sajtovi na nacionalnom domenu koje za su organizatori konferencije procenili da imaju veliki potencijal. 

Ovde možete pronaći te sajtove, a u pitanju su: onceuponatime.rs blog Snežane Subotić o pričanju priča. Kreativni pokloni, portal koji se bavi prodajom originalnih i praktičnih poklona, kosulje.rs koji je predstavila Dragana Milanović. Sajt Blender onlajn predstavila je urednica Sanja Savić Maravić, dok je o svom blogu Kultura poslovanja pričala autorka Una Zabunov.

Među ovim projektima našao se i jedan humanitarni sajt pod nazivom Bori se sa Borisom da ponovo prohoda pa ovom prilikom pozivamo sve koji su u mogućnosti da pročitaju borisovu priču i u skladu sa mogućnostima pomognu. 

Jedini od "domena koji obećavaju" koji se nalazi na ćiriličnom .srb domenu je sajt  Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata koji se bavi prikupljanjem arhivske građe iz perioda Prvog svetskog rata. 

Profesor Velimir Dedić pokrenuo je sajt OK Matematika, sa ciljem da pokaže da matematika nije bauk i da olakša učenje kroz inovativni pristup ovoj nauci. Među ovim projektima se nalazi i jedan koji od ranije možete pronaći na našem portalu, a u pitanju je portal Edukacija

Za kraj tu su još dva projekta namenjena pretežno ženskoj publici Papilotna i Lepotica

Svi ovi projekti su nacionalni domen odabrali zbog ostvarivanja prepoznatljivosti, boljeg pozicioniranja na internet pretraživačima. S obzirom na to da je u pitanju sadržaj namenjen domaćem govornom području ovakav izbor je za sve bio prirodan. 

Organizatori konferencije su najavili održavanje Dana internet domena Srbije i sledeće godine kada će, kako su rekli, biti još bolji. Do tada pozivamo vas da među navedenim projektima pronađete nešto što bi za vas bilo interesantno.

 

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
0
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

3 + 4

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti