Дан интернет домена Србије #DIDS2015

// Категорије: ИТ | Инфо | Магазин |

У Београду је прекјуче одржана пета конференција Дан интернет домена Србије. Овогодишња конференција била је подељена у три тематска блока. У пријатном амбијенту хотела Metropol Palace, учесници конференције имали су прилике да слушају о начину "управљања интернетом", о електронској трговини, али и да упознају поједине веб пројекте које су организатори конференције препознали као "Домене који обећавају".

Први блок био је посвећен "Господарима интернета". У овом блоку су учествовали представници руског и британског интернет домена, Леонид Тодоров и Мартин Бојл, као и потпредседник ICANN-a за Европу Жан-Жак Саел. 

ICANN је институција која се бави системом домена кроз IANA функције. ICANN је основала администрација америчког председника Била Клинтона 1998. године, али је тада донета и одлука да се америчка влада повуче када систем постане довољно зрео. Постављени су и услови да неко мора наставити надзор овог система, да се одржи стабилност и безбедност ДНС-а, али и да се омогући корисницима да испуњавају своје потребе. 

Како је навео господин Саел, улога америчке владе је била симболичка и никада није користила своју позицију да утиче на одлуке. Ипак са овим ставом није се сложио (очекивано) господин Леонид Тодоров. "Због чега се дигла прашина око напуштања те симболичне улоге? И због чега неко ко има симболичну улогу поставља услове и ултиматуме" - приметио је Тодоров у одговору на претходну констатацију. 

У другом блоку разговарало се о е-трговини. Учесници овог панела, поред модератора Милоша Петровића били су Драган Варагић, Борис Илић из Гранд Моторса, Милош Милић из Фармиа, Драган Тимотијевић администратор продавнице eparhija.rs као и Горан Живковић, вођа пројекта еЛаколије.

Један од закључака овог панела био је да електронска трговина није будућност у Србији, већ да је и сада довољно развијена и да је конкуренција велика. Драган Варагић је поменуо је да људи и даље најчешће робу плаћају путем поште и то чак 70-75%. Поред тога у употреби су, али значајно мање, и платне картице и други системи плаћања попут qVoucher-a или Skrill-a. 

У погледу правног оквира за функционисање оваквог типа пословања су такође размењена мишљења. Наиме, Борис Илић је навео разлике између предузетника и Д.О.О. Уколико сте регистровани као предузетници тако регистровани, свој бизнис не можете продати. Још једна негативна страна је чињеница да за пословање, власник одговара комплетном имовином. Са друге стране папирологија је једноставнија и трошкови су нижи. Д.О.О, односно друштво са ограниченом одговорношћу подразумева да власник одговара за пословање до висине свог улога у компанију, али овде трошкови могу бити значајно већи и ићи од 300 до 400 евра на почетку. 

Такође, како је додао правник Жарко Птичек, могуће је пререгистровати се из предузетника у друштво са ограниченом одговорношћу и оваква процедура траје неколико дана. Поред тога, од значаја за електронску трговину су и делатности за које није неопходно издавање фискалног рачуна, што је у прошлости представљало значајан проблем за овакав тип пословања. Примера ради, делатност 47-91 "Трговина на мало путем поште или интернета". 

Наравно, како бисте били успешни у електронској трговини, није довољно да будете добар програмер или дизајнер, већ морате имати некога ко познаје систем трговине. 

Трећи блок је учесницима представио "домене који обећавају". У питању су сајтови на националном домену које за су организатори конференције проценили да имају велики потенцијал. 

Овде можете пронаћи те сајтове, а у питању су: onceuponatime.rs блог Снежане Суботић о причању прича. Креативни поклони, портал који се бави продајом оригиналних и практичних поклона, kosulje.rs који је представила Драгана Милановић. Сајт Блендер онлајн представила је уредница Сања Савић Маравић, док је о свом блогу Култура пословања причала ауторка Уна Забунов.

Међу овим пројектима нашао се и један хуманитарни сајт под називом Бори се са Борисом да поново прохода па овом приликом позивамо све који су у могућности да прочитају борисову причу и у складу са могућностима помогну. 

Једини од "домена који обећавају" који се налази на ћириличном .срб домену је сајт  Албум сећања на наше претке из Првог светског рата који се бави прикупљањем архивске грађе из периода Првог светског рата. 

Професор Велимир Дедић покренуо је сајт ОК Математика, са циљем да покаже да математика није баук и да олакша учење кроз иновативни приступ овој науци. Међу овим пројектима се налази и један који од раније можете пронаћи на нашем порталу, а у питању је портал Едукација

За крај ту су још два пројекта намењена претежно женској публици Папилотна и Лепотица

Сви ови пројекти су национални домен одабрали због остваривања препознатљивости, бољег позиционирања на интернет претраживачима. С обзиром на то да је у питању садржај намењен домаћем говорном подручју овакав избор је за све био природан. 

Организатори конференције су најавили одржавање Дана интернет домена Србије и следеће године када ће, како су рекли, бити још бољи. До тада позивамо вас да међу наведеним пројектима пронађете нешто што би за вас било интересантно.

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

10 + 13

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности