Google има решење у случају да се AI окрене против нас

// Категорије: ИТ | Магазин |

Бројни стручњаци широм света, укључујући Стивена Хокинга, Илона Маска и Била Гејтса, сматрају да би AI jедног дана могла да постане довољно моћна да доведе у питање опстанак људске врсте. Из тог разлога, Гуглов огранак DeepMind ради на развоју система који ће зауставити компјутере у случају да сценарио судњег дана икада обистини. 

DeepMind, творац првог софтвера у историји који је у јануару ове године успео да победи шампиона у древној игри го, и победу потврдио у марту савладавши и азијског шампиона, наводи да има решење за потенцијалну опасност – дугме за искључење. 

Истраживачи Lorent Orso из Deep Minda и доктор Стјуарт Армстронг са Оксфордовог Института за будућност човечанства, објаснили су, међутим, да су шансе да се тако нешто догоди врло мале. 
“С времена на време може бити неопходно да људски оператор притисне велико црвено дугме како би спречио штетну последицу софтверских акција. У том случају, кључно је безбедно ометање софтвера”, наводе стручњаци. 
“На тај начин успоставила би се контрола над непослушним роботом или би чак могао привремено да се користи за обављање задатака за које није обучен. Ипак, још се не зна да ли сви алгоритми на свету могу бити стопирани на овај начин”, признали су аутори. 

Доктор Армстронг верује да ће компјутери једног дана функционисати брзином несхватљивом човечанству и да ће почети да прескачу комуникацију са знатно споријим људима. Ова појава резултоваће тиме да компјутери преузму контролу на пољу финансија, транспорта, здравства, итд. 

извор: b92.net

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
1
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

18 + 16

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности