Највећа соларна фарма на свету

// Категорије: Магазин | Инфо |

Темељи поп културe попут "Лоренса од Арабије", "Игре престола" i "Мумије" се налазе управо у овом марокоанском граду, а у питању је Оурзазате. Управо овај град ће постати дом највећем соларном комплексу на свету, а од којег се очекује да струјом напаја милионе домаћинстава, а можда и један део Европе!

Соларни комплекс, који кошта 9 милијарди долара састоји се од 4 "биљке" које ће покретати вода и ветар, а које ће производити половину електричне енергије Марока до краја 2020. године. Највећа соларна "фарма" нам стиже скоро 30 година након процене немачког физичара Gerharda Kniesa да се цела планета Земља може снабдевати електричном енергијом годину дана искључиво помоћу енергије коју пустиња створи за неколико сати.

Прва фаза ће почети са радом следећег месеца. Прва "биљка", познатија под називом "Ноор" састоји се од 500 000 соларних, параболичних огледала, која се налазе на висини од 12 метара, подељених у 800 редова. Огледала су скупља алтернатива од фотопанонских панела, међутим технологија огледала омогућава производњу енергије чак и када нема сунца.

Према речима техничара, Ноор 2 и 3 ће почети са радом почетком 2017. године. Очекивања су да ће ове "биљке" складиштити енергију до 8 сати.

 

Извор: theguardian.com

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

15 + 7

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности