Ексклузивно: Оснивач Убунту-а за Пушкице

// Категорије: Инфо | Интервју |

Марк Шателворт (Mark Schuttleworth), оснивач најпопуларније дистрибуције Линукса - Убунту, одговарао је на питања екипе Пушкица на конференцији LeWeb'13 која се од 10. до 12. децембра одржава у Паризу. 

Са Марком је разговарао Милош Петровић, један од званичних блогера конференције. Неке од тема разговора биле су Убунту, Виндоуз 8, Убунту на смартфоновима, а нашло се времена и за пар реченица упућених студентима.

Поред интервјуа са Марком, Милош је на истој конференцији урадио интервју и са Геријем Вајнерчуком, а на његовом блогу можете прочитати и утиске са конференције.

Који вам је био основни мотив за оснивање Убунту-а?

Две ствари су ме мотивисале. Прво да људи добију отворени софтвер који је свима доступан, а ипак креиран од стране професионалаца, односно заједнице професионалаца. Други разлог је креирање новог бизнис модела везаног са софтвере, елиминација лиценци и фокус на услугама.

Шта је оно што је Убунту учинило и одржало једном од најпопуларнијих Линукс дистрибуција?

Прво сама реч Убунту. Имамо сјајну заједницу која има пуно простора за рад, не такмичимо се међу собом већ користимо све из спектра дистрибуција. Платформа је усмерена на кориснике, циљ је да људима дамо вредност, са нагласком да све буде једноставно за рад. Комбинација свега тога чини Убунту моћним.

Колика је данашња снага open-source заједнице? Да ли се повећава или опада?

Најважнији део open-source приче је волонтирање. Заједницу не можемо скалирати и мерити њене промене. Свако има своју идеју. Важно је да постоји баланс између индивидуалних и идеја компанија. Убунту има тај баланс. Данас пуно компанија учествује у Убунту причи, Canonical је само једна од њих. Пуно је волонтера који имају своја интересовања. Имамо отворену заједницу. Не желимо да остале дистрибуције сматрамо конкурентима. Фокусирани смо на нашу заједницу.

У ком смеру ће напредовати софтверске технологије?

Софтвер је платформа, чини магију. Open source је ту да поткрепи целу причу. Поносни смо да се данас на многим рачунарима широм света налази Убунту. Прелазак на мобилне уређаје је вероватно највећи изазов. 

Шта мислиш о Виндоузу 8 и интеграцији три екрана с обзиром на то да и Убунту иде у истом смеру.

Мислим да је то моћна идеја и да долази у право време. Нови дизајн Убунту десктопа, смартфона и таблета иде у том правцу. Поштујем шта ради Мајкрософт, јер је то интелигентна компанија. Њима је најтеже јер имају много корисника. Видим колико је нама тешко са мање корисника, јер је то ипак велико стратешко питање. Мислим да је Мајкрософт направио неколико грешака у првој верзији, али да су то ипак исправили.

Да ли је одржива оволика разноврсност Линукс дистрибуција или ће једна појести остале?

Мислим да је добро и здраво имати више дистрибуција јер ће свако пронаћи оно што му је потребно. У оквиру Убунта имамо простора да људи сами истраже шта им је неопходно, шта желе да промене или да задрже оно што је добро у осталим дистрибуцијама. Убунту, Кубунту, Зубунту, Гноме, сви ми делимо неке заједничне ствари. Тешко је нешто креирати тотално од нуле. Људи из заједнице константно истражују оно што је њима потребно, додају ствари које желе, а опет задржавају оно што већ постоји и што је добро.

Убунту и смартфон уређаји?

Потписали смо први уговор о Убунту на смартфоновима и узбудљиво је јер ће код који имамо бити и на смартфон уређајима. То је визија коју смо имали јер данас постоји пуно смартфон уређаја али је ипак потпуно нови доживљај када је у питању оригинал Убунту телефон.

Убунту и Андроид?

Оба оперативна система су Линукс дистрибуција, користимо исти кернел, ипак имамо другачији приступ дизајну и сигурности, али из угла програмера, све је то Линукс.

Шта имаш да поручиш ИТ студентима?

Увек је незахвално давати савете. Кључно је да не можемо предвидети који ће бизнис бити успешан, па бих се ипак фокусирао на свакодневицу. Кад се ујутру пробудите, радите оно што волите, са људима које волите и који желе да раде исте ствари, сигурно ћете имати одличан дан. Ако имате пуно добрих дана имаћете леп живот. Важно је да радите оно што вас највише испуњава.

Често се питам шта је то могуће данас што није било могуће пре 20 година. Ту постоји простор за размишљање и откривање неких нових праваца рада.

За Пушкице из Париза - Милош Петровић. 

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
19
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

19 + 0

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности