Пројекат „Буди Вип студент“ - поглед изблиза

// Категорије: Инфо | Стипендија | Праксе и запослење |

Буди Вип студент је пројекат који компанија Вип мобиле организује од  самог почетка пословања у Србији 2007. године. Овај пројекат данас представља један од највећих дугорочних пројеката друштвене одговорности у области високог образовања и посвећен је развоју стручњака у области телекомуникација.

Победници овог такмичења добијају двомесечну праксу у Вип-у, а у претходних седам година организовања овог пројекта, кроз програм је прошло око 1000 студената из целе Србије од којих је 117 добило титулу Вип студента, а њих 17 је остало и да ради у Вип-у.

Како постати Вип студент

За почетак проверите да ли испуњавате услове за пријаву на конкурс за Вип студента. Да бисте стигли до завршног тестирања, морате претходно проћи кроз два круга селекције.

Први круг подразумева слање ЦВ-а и одговора на три постављена питања, на основу којих се кандидати рангирају. Неки од параметара према којима се оцењује квалитет ЦВ-а су просечна оцена током студирања, стипендија коју студенти поседују, година студирања, ниво знања енглеског језика, ваннаставне активности, број преосталих испита.

До индивидуалног интервјуа у другом кругу селекције стигло је 60 студената. На овим интервјуима кандидати су морали да покажу да имају амбицију и жељу за учење и напредовање, али и да покажу комуникативност и енергичност.

Трећа и последња фаза одржана је у Аранђеловцу у хотелу „Извор“ 10 и 11. маја 2014. године, а представља изузетно интензиван викенд попуњен радионицама и проблемима које студенти, подељени у четри екипе, треба да реше. Ипак трећа рунда није једини параметар за коначно оцењивање студената већ се коначна одлука доноси на основу укупног утиска из сва три круга селекције.

Првог дана, кроз вежбе концентрације кандидати су се загревали за оно што их је касније чекало. Поред концентрације, имали су прилику да прикажу своје преговарачке способности и вештине стратешког планирања, али и да се искажу у улогама глумаца и режисера у радионици чији је циљ био осмислити и снимити десетоминутни „блокбастер“.

Другог дана је кандидате, ипак, чекао главни задатак – студија случаја. Осмислити стратегију корисничког побољшања корисничког искуства за замишљену телекомуникациону компанију. Како је студија случаја била изузетно обимна, подељена је на неколико задатака па су студенти морали да идентификују најбоља и најлошија корисничка искуства, да дефинишу суперхероја корисничког искуства, да анализирају искуство корисника у свим фазама циклуса кроз које корисник пролази у оквиру компаније и да дају идеје за унапређивање искуства. Након тога, идеје је требало распоредити кроз време, предвидети ресурсе потребне за реализацију идеја.

Коначно, последњи задатак је био да се све претходно „спакује“ у двадесетоминутну презентацију коју је требало представити на енглеском, пред жиријем који су чинили: ЦФО Вип-а Андреас Граф, директорка ИТ-а у Вип-у Натали Делић, Александар Нешковић професор ЕТФ-а, професорка Економског факултета Гаљина Огњанов, шефица за корпоративне комуникације Вип-а Драгана Ротер, директорка корисничког сервиса Бранка Пудрља Дурбаба и директорка резиденцијалног продукт маркетинга Наташа Кажић.

Учесници са којима смо имали прилику да разговарамо након завршетка студије случаја су били задовољни и рекли су да су радионице биле занимљиве интензивне, али да им није било превише тешко, а да је највећи проблем био решавање статистичких проблема због много бројки. Такође, тимови су функционисали прилично складно без значајних несугласица и посебног истицања појединаца иако се, без озбира на учешће у истом тиму, сви учесници међусобно такмиче. Како су нам сами рекли, нико од њих није размишљао на такав начин.

Господин Андреас Граф, ЦФО Вип-а је након завршетка презентација изјавио да му је било изузетно занимљиво јер екипе нису долазиле са сличним садржајем већ да је било пуно различитих идеја. Такође, рекао је да је тешко одабрати студенте само на основу ових радионица јер је потребно одабрати не само оне студенте који добро презентују, већ и оне који се добро сналазе у анализама.

Одлука о томе ко ће ове године понети титулу Вип студента није донета током викенда већ ће бити донета након сумирања резултата сваког од учесника из све три фазе селекције, а имена одабраних кандидата моћи ћете да погледате на сајту jasamvip.rs и наравно на Пушкицама.

Зато не мењајте канал,

На правом сте месту. 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
9
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

12 + 18

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности