База знања - сакупљајмо знање и чувајмо га за наредне генерације

// Категорије: Инфо | Факултет | Вести |

Иако је лето намењено за одмор, екипа Пушкица је ипак одвојила део свог времена како би омогућила нове погодности за све студенте ФОН-а.

Овога пута у питању је, како смо је ми назвали, База знања.

За све оне који су некада користили Stack Exchange, Quora-у или Yahoo Answers, концепт Базе знања ћете лако препознати и лако ћете се уклопити.

За оне који се први пут срећу са оваквим концептом сајта следи кратко појашњење. Наиме, у питању је замисао да се непотребне дискусије сведу на минимум, а да се форсира прикупљање искључиво прецизних и тачних информација на исто тако прецизна и специфична питања. 

Дакле концепт питања и одговора. Уколико имате проблем приликом учења или тражите неко разјашњење, потребно је да тај проблем опишете што детаљније. У наставку, неко од колега који су проблем решили ће вам дати одговор на конкретно ваше питање.

Наравно, корисник који је питање поставио, добиће обавештење путем мејла да је добио одговор, тако да вам неће промаћи. Такође, када се уверите у исправност одговора, можете тај одговор обележити као тачан, како бисте олакшали претрагу колегама које у будућности буду имале исто питање.

Зашто да користим Базу знања, а не форум или Фејсбук групе?

Одговор на ово питање може да стане у једну реч: „колегијалност“. Форуми су у великој мери превазиђен начин комуникације, нарочито када се не очекује дискусија већ само прецизне информације. Сигурно сте се сусретали са проблемом да проведете сате претражујући прошлогодишње теме на форуму тражећи неку тривијалну информацију. Таква претрага на Бази знања ће трајати неколико десетина секунди јер ће вам сам систем понудити одговоре на питања слична вашем.

Са друге стране Фејсбук групе су углавном затворене и ограничене на једну или евентуално две генерације студената. Сво знање и информације које се размењују у оквиру тих група у њима и остаје, па тако наредна генерација почиње да га прикупља испочетка. Зато потенцирамо реч колегијалност. Пушкице никада неће брисати корисна питања и то знање ће бити доступно свим колегама докле год Пушкице постоје.

Осим тога, База знања за разлику од Фејсбука омогућава анонимност свима на факултету, па се надамо да ће и асистенти и професори пратећи питања везана за своје предмете, бити вољни да на одговарајућа питања дају корисне одговоре.

Поред свега наведеног, поменућемо да се свака активност на Бази знања награђује одређеним бројем бодова. Зато вас позивамо да размењујете знање, скупљате бодове, а Пушкице ће се трудити да вас повремено изненаде.

Важне смернице при постављању питања

  • Када постављате питање, наслов питања треба да формулишете тако да на најбољи начин описује суштину питања у неколико речи.
  • Текст питања служи да детаљно опишете питање, односно проблем. Оставите што више информација, како би одговори били што комплетнији.
  • Не заборавите да тагујете питања. Испод поља за унос описа питања, пронаћи ћете поље „Тагови“. На пример, постављате питање везано за математику 2. Такво питање можете таговати са „matematika, matematika-2“. Уколико је тај таг неко већ користио, систем ће вам га сам понудити. Можете поставити више тагова, а тагови се раздвајају запетама. Таг може да се састоји од више речи „osnove-informaciono-telekomunikacionih-tehnologija”. У том случају речи спајате средњим цртицама (минус) или можете користити скраћенице („ОИКТ“). Тагове уносите искључиво "ошишаним" латиничним писмом (коначно смо му нашли примену), малим словима.
  • Уколико желите да одговорите на неко питање, али сматрате да у питању није наведено довољно информација како бисте тај одговор дали, замолите аутора питања да питање допуни подацима које ви сматрате битним и то користећи опцију „коментариши“, а не опцију „одговори“.
  • Опцију „одговори“ користите онда када имате довољно информација да понудите конкретно решење проблема из питања.
  • Уколико приметите да на неком питању постоји одговор, али га нико није обележио као исправан, можете му доделити плус или минус кликом на стрелице поред одговора.

На крају, желимо да вам овај систем буде свима од користи. Екипа Пушкица вам жели пуно среће у предстојећем испитном року.

Не мењајте канал, на правом сте месту

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
40
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

6 + 12

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности