Moje (s)nalaženje u svetu kvaliteta.

// Kategorije: Da li ste znali? | Zabava | Biz |

Od kolega sa smera Menadžment kvaliteta i standardizacija smo dobili tekst o zanimljivostima koje su sretali tokom svog studiranja. Naravno čuveni ISO standardi su njima svakodnevnica, ali vi ćete se verovatno iznenaditi kad čujete za šta se sve koriste.

Još jednom se zahvuljujemo na njihovoj samoinicijativi. Ko god ima ideju za sličan tekst neka nam ga slobodno pošalje na [email protected]. Tekst prenosimo u celosti: 

Kada smo upisali drugu godinu, na smeru Menadžment kvaliteta i standardizacije, nismo imali predstavu šta su to kvalitet, standardi i ISO. Na fakultetu smo imali predavanja koja bi trebalo da nam približe ISO i njegovu svrhu. Ta tema je sažeta kao, “ISO 9001 je standard za menadžment kvaliteta… Deming… Japan… upravljanje kvalitetom….imate li pitanja?

Danas, na trećoj godini studija i na praksi u centru za kvalitet, smatramo da naša profesija znači mnogo više od fusnote o ISO stanardima u knjizi. Mnogi profesionalci, mnoge kompanije i multinacionalne organizacije zasnivaju svoj rad upravo na ovim standardima. Ti standardi im omogućavaju izvrsnost, povećanje pefrormansi, i pružaju konkurentsku prednost na tržištu.

Sada kada smo više naučili o tome, i kada smo napravili prve korake u svetu kvaliteta, smatramo da je ova profesija baš kul. Često na ono uobičajno pitanje „Šta su to ISO standardi?“, čime se mi to bavimo, odgovaramo pitanjem „“Zašto su vijci uvek iste veličine, ili zašto svaki brend prati istu veličinu patika, Zašto su svi papiri A4 formata istih dimenzija?” Sve ovo regulišu ISO standardi, koji su dizajnirani tako da održavaju industrije “na istoj strani”- kao divan orkestar proizvodnje.

Neki od naših omiljenih standarda za koje sumnjamo da ste čuli, su:

ISO 9407: Veličine obuće - Mondopoint sistem veličina i označavanje

“Kao što smo spomenuli gore, postoji standard koji propisuje veličinu patika. Postoje veličine posebno za Američko tržište, kao i za internacionalno.”

ISO/CD 10788: Svemirski sistem - Simulacija sletanja na mesec

“U svemirskom programu postoje brojni standardi, i to sa razlogom. Pa, čovek nije sleteo na mesec pukom srećom. Ovaj standard simulira površinu meseca, i priprema astronaute.”

ISO 3591: Senzorske analize - Aparati i pribor - Čaša za ispitivanje ukusa vina

“DA, postoje standardi za vinske čaše za degustaciju kojima su propisane dimenzije, dužina, zaobljenost, i sve ostalo. Baš kul!”

ISO 20121: Održavanje događaja

“Evrovizija 2013 u Malme-u, koristila je ovaj standard kako bi organizovala događaj na najbolji mogući

ISO 22000: Bezbednost hrane

“Posledice nebezbedne hrane mogu biti ozbiljne, zato ovaj ISO standard pomaže organizacijama da identifikuju i kontrolišu bezbednost hrane”

A vi? Šta mislite o nekim jedinstvenim ISO standardima?

Koji su najzanimljiviji standardi sa kojim ste se vi susreli?

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
10
2

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

18 + 12

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti