Моје (с)налажење у свету квалитета.

// Категорије: Да ли сте знали? | Забава | Биз |

Од колега са смера Менаџмент квалитета и стандардизација смо добили текст о занимљивостима које су сретали током свог студирања. Наравно чувени ISO стандарди су њима свакодневница, али ви ћете се вероватно изненадити кад чујете за шта се све користе.

Jош једном се захвуљујемо на њиховој самоиницијативи. Ко год има идеју за сличан текст нека нам га слободно пошаље на [email protected]. Tекст преносимо у целости: 

Када смо уписали другу годину, на смеру Менаџмент квалитета и стандардизације, нисмо имали представу шта су то квалитет, стандарди и ISO. На факултету смо имали предавања која би требало да нам приближе ISO и његову сврху. Та тема је сажета као, “ISO 9001 је стандард за менаџмент квалитета… Деминг… Јапан… управљање квалитетом….имате ли питања?

Данас, на трећој години студија и на пракси у центру за квалитет, сматрамо да наша професија значи много више од фусноте о ISO станардима у књизи. Многи професионалци, многе компаније и мултинационалне организације заснивају свој рад управо на овим стандардима. Ти стандарди им омогућавају изврсност, повећање пефрорманси, и пружају конкурентску предност на тржишту.

Сада када смо више научили о томе, и када смо направили прве кораке у свету квалитета, сматрамо да је ова професија баш кул. Често на оно уобичајно питање „Шта су то ISO стандарди?“, чиме се ми то бавимо, одговарамо питањем „“Зашто су вијци увек исте величине, или зашто сваки бренд прати исту величину патика, Зашто су сви папири А4 формата истих димензија?” Све ово регулишу ISO стандарди, који су дизајнирани тако да одржавају индустрије “на истој страни”- као диван оркестар производње.

Неки од наших омиљених стандарда за које сумњамо да сте чули, су:

ISO 9407: Величине обуће - Мондопоинт систем величина и означавање

“Као што смо споменули горе, постоји стандард који прописује величину патика. Постоје величине посебно за Америчко тржиште, као и за интернационално.”

ISO/CD 10788: Свемирски систем - Симулација слетања на месец

“У свемирском програму постоје бројни стандарди, и то са разлогом. Па, човек није слетео на месец пуком срећом. Овај стандард симулира површину месеца, и припрема астронауте.”

ISO 3591: Сензорске анализе - Апарати и прибор - Чаша за испитивање укуса вина

“ДА, постоје стандарди за винске чаше за дегустацију којима су прописане димензије, дужина, заобљеност, и све остало. Баш кул!”

ISO 20121: Одржавање догађаја

“Евровизија 2013 у Малме-у, користила је овај стандард како би организовала догађај на најбољи могући

ISO 22000: Безбедност хране

“Последице небезбедне хране могу бити озбиљне, зато овај ISO стандард помаже организацијама да идентификују и контролишу безбедност хране”

А ви? Шта мислите о неким јединственим ISO стандардима?

Који су најзанимљивији стандарди са којим сте се ви сусрели?

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
10
2

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

12 + 20

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности