Факултет се прави луд, студенти су збуњени

// Категорије: Наш коментар |

Сви знамо познату пословицу из које наслов вести узима инспирацију, а јасне су и улоге у истој - Факултет организационих наука се прави луд, а сви ми смо збуњени.

Проблеми у вези са пријавaмa испита постају уобичајена ствар и пре сваког испитног рока појави се нова рупа коју је потребно закрпити. Док смо се у јануарском и фебруарском испитном року питали шта уопште представља појам бесплатна пријава испита, у јунском смо морали да предвиђамо будућност јер смо морали да пријављујемо испите у време колоквијумске недеље.

Исто то се десило и са пријавом за септембарски испитни рок - испите је требало пријавити у време трајања јунског, што постаје манир факултета, иако нема оправданог разлога за журбу.


Шта је заправо проблем? Оптимистично, велики број нас ће пријавити испите по принципу ''лако ћемо'' и ''од следећег рока озбиљно почињем да учим'', што значи скоро све што нам је остало, али реалност није баш таква. Ретко ко ће заиста испунити зацртан циљ што једноставно повлачи проблем - бесплатне пријаве испита пропадају. Решење, надамо се, може бити сасвим једноставно, а то је могућност одјаве испита неколико дана пред почетак испитног рока.

Као што је још раније најављено, Парламент се након неколико одлагања, састао са Управом факултета по питању треће бесплатне пријаве испита. Након дужег чекања и реалних очекивања студената, добили смо решење:

"Обавештавамо све студенте који су платили пријаву испита за септембарски исптини рок, а да на неки од пријављених испита нису изашли у јануарском и фебруарском испитном року, да треба да напишу молбу за повраћај средстава продекану за наставу коју предају у студентској служби. Уплаћена средства ће бити враћена на студентски налог.

Студенти који у претходим роковима нису излазили више од једном на испит, а хтели би да га пријаве, то могу да учине у студентској служби до 17.07."

Оригинално саопштење можете пронаћи овде.

Читајући изнова и изнова дато саопштење, упорно се враћамо на следећа питања:
- Где се пријављује испит?
- Када ће бити враћен новац? Исто као што није враћен новац од уплате за Универзитет?
- На шта се тачно односи други пасус обавештења? Прилично је нејасан. Зашто се наглашава да можемо да пријавимо испит на који смо изашли једном или ниједном и зашто баш на шалтеру када је то могуће преко студентског налога. Рецимо да то једино можемо објаснити речима анонимне колегинице: "Делује као да је нешто очигледно, али је превише очигледно да би било очигледно."

Славите победу Парламента за додатну бесплатну пријаву? Сачекајте секунд, није све као што се чини. Ту постоји један проблем, који, овог пута није потекао од Парламента. Прво, свака част члановима Парламента који су се потрудили да било шта учине поводом овога, а са друге стране је велика срамота факултета што се поприлично безобразно игра студентским новцем и стрпљењем. Не знамо колико сте пажљиво прочитали, али бесплатну трећу пријаву испита добићете искључиво ако сте и у јануару и у фебруару пријавили неки испит и оба пута нисте изашли (део обавештења: „...а да на неки од пријављених испита нису изашли у јануарском и фебруарском испитном року“). Дакле, ако се десило да сте у јануару пријавили испит и пали, па сте поново у фебруару пријавили испит и нисте изашли јер сте схватили да ћете боље спремити за јун, факултет неће то гледати као услов за одобрење треће пријаве.

Поврх свих ових проблема, изгледа да нико са факултета није очекивао или је намерно рачунато на то да је већина студената већ отишла ван Београда, а бесплатна пријава испита је једино могућа на шалтеру студентске службе. Случајно или намерно? Иако је Управа само делимично одговорила на захтеве Парламента, условима за исправку пријава је онемогућила многе студенте да право на бесплатну пријаву остваре. Самим доласком до факултета, студенти губе и време и новац, те им се, (ако су тренутно ван Београда), не исплати да долазе због 1000 динара на факултет. На тај начин, опет, факултет повећава своје шансе да новац задржи у свом буџету, а да савест опере. Веома паметно смишљено - за аплауз!

Не мењајте канал, на правом сте месту!

Ne branim parlament ali pošaljite mejl studentskoj službi. Meni su juče odgovorili u roku od 3 sata da su mi ispiti prijavljeni i vidim i na nalogu da su prijavljeni. Malo strpljenja

Објављено: 16.07.2015 09:47 - (Jelena)


2
3
24
3

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

6 + 10

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности