Мастер служба: Нови испад и изнуда новца

// Категорије: Вести | Наш коментар |

Факултет као образовна установа, сматра неопходним и да своје студенте васпита како би сутра они били одговорни и образовани пословни људи. Из тог разлога, на сајту Факултета је освануло једно веома симпатично обавештење. Методе васпитавања деце су веома различите и мењају се сваким даном, једни мисле да децу треба награђивати, а други да их треба константно кажњавати. По принципу „оно што те не убије, ојача те“. Коју методу наш драги Факултет користи, процените сами. Ми смо и сами деца, па да ли је ово најбољи начин или  не – не умемо да проценимо ни коментаришемо.

Али зато, Правни тим Екипе Пушкица и те како жели да прокоментарише правни аспект ове објаве. Будући да се Мастер служба позива на потписани уговор између студента и Факултета,  није нас мрзело да прочитамо шта су заправо студенти потписали."Након 20.07.2015. године сви студенти који нису измирили школарину имаће статус неактивног студента. Активација досијеа врши се уз уплату од 12.000,оо рсд у Служби за мастер и специјалистичке студије, искључиво у радно време са странкама."Статус неактивног студента – шта је то? Пошто се овај појам не појављује ни у Закону о високошколском образовању, ни статуту, ни самом уговору на који се позивају, мораћемо да узмемо као претпоставку да је у питању заправо Студент у мировању, а Мастер службу да замолимо да користи исте правне појмове како не би долазило до забуне (Или је забуна управо оно на шта циљају?)

Исти тај уговор каже:

Члан 6

Студенту се, на његов захтев, одобрава мировање права и обвеза у случају:

·  теже болести;

·  упућивања на стручну праксу у трајању од најмање шест месеци;

·  одслужења и дослужења војног рока;

·  неге властитог детета до годину дана живота;

·  одржавања трудноће;

·  припрема за олимпијске игре, светско или европско првенство - када има статус врхунског спортисте;

За случајеве 2, 3, 4 и 6 става 1. студент је у обавези да поднесе захтев пре наступања периода за који тражи мировање права и обавеза., а за случај под 1 и 5 става 1. у року од 60 дана од наступања случаја.

Студент који је био спречен да полаже испит због болести или одсуства ради стручног усавршавања у трајању од најмање три месеца, може полагати испит у првом наредном року, у складу са општим актом Факултета.

Дакле, статус мировања може само и искључиво да тражи студент. Факултет НЕМА ПРАВО да према својој процени мења статус студенту. Једино што може је у случају грубог прекршаја студента да испише студента са својих студија.

Члан 10.


Ако студент из члана 6. став 2 овог уговора плаћа школарину у више рата и не измири доспелу обавезу не може, док не измири доспеле обавезе, остваривати следећа права:,

 - пријављивање и полагање испита, похађање наставе, вежби и других облика наставе.

Дакле, још једном уколико не платите школарину ништа од пријаве испита што сте и до сада знали. Али ако покушају да вам наплате ових 12 000 динара, сам Факултет може да одговара према Члану 107 закона о високом образовању:

Новчаном казном од 100.000 до 2.000.000 динара казниће се за прекршај високошколска установа, ако:

4) наплати школарину већу од утврђене у складу са овим законом (члан 61);

А ово није ништа друго него уцена и изнуда. Школарина мора па мора да се плати, тако да тражити хлеба преко погаче нема смисла. Притом, замолили бисмо запослене у Мастер служби, али и Управу, да макар престану да нас бламирају на овај начин. Студената на Мастер студијама има са различитих Факултета, различитог у профила и занимања. Не чекајте да вам се појави огорчени студент са тужбом на 100.000 до 2.000.000 динара и да направи хаос на факултету, штета коју вам може направити је већа од свих касно уплаћених рата за школарину. За промену понашајте се како доликује академском свету. Разлози због којих неко није уплатио школарину су различити, а ви ћете свој драгоцени новац добити у сваком случају.

На следећа два линка можете погледати како изгледа уговор: страна 1, страна 2.

Не мењајте канал на правом сте месту...

Ne mogu da odolim, moram da primetim potpis u prilozenom ugovoru :) Aleksic

Објављено: 20.07.2015 21:12 - (DEX)


0
0
21
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

2 + 17

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности