Kurs debate na FON-u!

// Kategorije: Fakultet | Studentske organizacije | Info |

Ukratko o debati i debatnom klubu:

Debata je formalna i struktuirana kompetitivna aktivnost koja se sastoji od smišljanja argumenata i ubeđivanja sudija u iste, s fokusom na identifikaciju i odgovaranje na tačke koje čine argument ranjivim.

Debatni klub FON-a pruža debatni kurs početnicima, koji se održava svakog utorka i četvrtka nakon nastave. Prisustvo nije obavezno, i predavanja nisu međusobno uslovljena. Jedini uslovi koji vam trebaju da pohađate kurs su dobro raspoloženje i motivacija. Kurs služi da naše početnike pripremi za mnogobrojne turnire koje se održavaju svake godine. Kurs drže naši debateri sa FON-a.

Sada, malo detaljnije.

Konkretno, mi debatujemo British parliament stil debate. Teme se ne biraju, kao ni strane koje se zastupaju. Postoje 4 tima (2 vlade i 2 opozicije, od kojih svaka broji po 2 člana). Timovi imaju 15 minuta da smisle svoje govore, a nakon toga svaki govornik ima 7 minuta da predstavi svoj slučaj ili odgovori na tuđi.

Spektar tema na kojima debatujemo je širok - od društvenih tema preko ekonomije i geopolitike do pop kulture. Ima nešto za svakoga! Nije potrebno biti štreber; na kursu učimo kako da debatujemo na različitim temama bez zahteva za čitanjem knjiga i udžbenika.

Debata razvija mnoge korisne veštine:

  • Retorika: Debata ne zahteva samo beskonačno nabrajanje reči. Kako bi govor bio razumljiv i kako bi ga sudije bolje pratile, mi sa početnicima radimo na retorici koja nalazi praktičnu upotrebu u svakom vidu poslovnog komuniciranja.
  • Javni nastup: Debata, kako takva je, uključuje nastupanje pred žirijem i eventualno publikom. To je sjajan način da probijete strah od javnog nastupa. Mnogo nas se plašilo ili se i dalje plaši javnog nastupa, tako da generalno kao zajednica ne ismevamo i jako poštujemo ljude koje izlaze iz svoje zone komfora.
  • Kritičko razmišljanje: Debata efektivno razvija kritičko razmišljanje jer od vas zahteva da smislite argumente i logički opravdane razloge za vašu stranu slučaja, ali takođe zahteva da razumete zašto tuđi slučaj isto ima smisla, to jest da ništa nije crno-belo. Kada to shvatite, neizbežno će vam se promeniti to koliko olako prihvatate informacije.
  • Brzo i kreativno razmišljanje: Zbog ograničenja od 15 minuta, debata od vas zahteva da se prilagodite i brzo smišljate dobre ideje i to kako se one ispoljavaju.
  • Timski rad: Debata kao timska aktivnost (u paru) aktivno razvija timski rad. Debata je jako kompleksna, i na višim nivoima je praktično nemoguće pobediti bez dobre koordinacije, slušanja i razumevanja među partnerima.

Ali sigurno najbolji i nama najvažniji aspekt debate je sama zajednica. Mi se ne družimo samo na nivou FON-a, već na nivou celog Beograda. Sarađujemo sa drugim debatnim klubovima i stalno dovodimo njihove predavače radi dostavljanja najažurnijih i najtačnijih informacija. Debatna zajednica prihvata ljude različitih stavova i mišljenja, i stvarno je jedini razlog zašto se trudimo da pišemo ovo u 2 ujutro za džabe.

Da zaključimo, ako želite mnoštvo dobrih i vrednih prijatelja, kao i gomilu korisnih veština, pozivamo vas da se prijavite preko Instagrama @_dkfon_ za početni kurs debate koji se održava svakog utorka i četvrtka! Nadamo se da ćemo vas videti u što većem broju!

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
1
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

0 + 20

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti