Курс дебате на ФОН-у!

// Категорије: Инфо | Студентске организације | Факултет |

Укратко о дебати и дебатном клубу:

Дебата је формална и структуирана компетитивна активност која се састоји од смишљања аргумената и убеђивања судија у исте, с фокусом на идентификацију и одговарање на тачке које чине аргумент рањивим.

Дебатни клуб ФОН-а пружа дебатни курс почетницима, који се одржава сваког уторка и четвртка након наставе. Присуство није обавезно, и предавања нису међусобно условљена. Једини услови који вам требају да похађате курс су добро расположење и мотивација. Курс служи да наше почетнике припреми за многобројне турнире које се одржавају сваке године. Курс држе наши дебатери са ФОН-а.

Сада, мало детаљније.

Конкретно, ми дебатујемо Бритисх парлиамент стил дебате. Теме се не бирају, као ни стране које се заступају. Постоје 4 тима (2 владе и 2 опозиције, од којих свака броји по 2 члана). Тимови имају 15 минута да смисле своје говоре, а након тога сваки говорник има 7 минута да представи свој случај или одговори на туђи.

Спектар тема на којима дебатујемо је широк - од друштвених тема преко економије и геополитике до поп културе. Има нешто за свакога! Није потребно бити штребер; на курсу учимо како да дебатујемо на различитим темама без захтева за читањем књига и уџбеника.

Дебата развија многе корисне вештине:

  • Реторика: Дебата не захтева само бесконачно набрајање речи. Како би говор био разумљив и како би га судије боље пратиле, ми са почетницима радимо на реторици која налази практичну употребу у сваком виду пословног комуницирања.
  • Јавни наступ: Дебата, како таква је, укључује наступање пред жиријем и евентуално публиком. То је сјајан начин да пробијете страх од јавног наступа. Много нас се плашило или се и даље плаши јавног наступа, тако да генерално као заједница не исмевамо и јако поштујемо људе које излазе из своје зоне комфора.
  • Критичко размишљање: Дебата ефективно развија критичко размишљање јер од вас захтева да смислите аргументе и логички оправдане разлоге за вашу страну случаја, али такође захтева да разумете зашто туђи случај исто има смисла, то јест да ништа није црно-бело. Када то схватите, неизбежно ће вам се променити то колико олако прихватате информације.
  • Брзо и креативно размишљање: Због ограничења од 15 минута, дебата од вас захтева да се прилагодите и брзо смишљате добре идеје и то како се оне испољавају.
  • Тимски рад: Дебата као тимска активност (у пару) активно развија тимски рад. Дебата је јако комплексна, и на вишим нивоима је практично немогуће победити без добре координације, слушања и разумевања међу партнерима.

Али сигурно најбољи и нама најважнији аспект дебате је сама заједница. Ми се не дружимо само на нивоу ФОН-а, већ на нивоу целог Београда. Сарађујемо са другим дебатним клубовима и стално доводимо њихове предаваче ради достављања најажурнијих и најтачнијих информација. Дебатна заједница прихвата људе различитих ставова и мишљења, и стварно је једини разлог зашто се трудимо да пишемо ово у 2 ујутро за џабе.

Да закључимо, ако желите мноштво добрих и вредних пријатеља, као и гомилу корисних вештина, позивамо вас да се пријавите преко Инстаграма @_dkfon_ за почетни курс дебате који се одржава сваког уторка и четвртка! Надамо се да ћемо вас видети у што већем броју!

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
1
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

10 + 5

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности