Фејсбук и Гугл држе Форсквер у шаци

// Категорије: ИТ | Биз | Магазин |

Једна од великих мистерија куповине Инстаграма од стране компаније Фејсбук је то што Инстаграм користи Форсквер за геотаговање фотографија. Наравно ово је мистерија јер Фејсбук има свој систем за гео локацију, па се поставља питање зашто се користи конкурентски. 

Ово постаје још израженије јер је Форсквер недавно покренуо свој систем за оглашавање који се бар технички може сматрати конкуренцијом Фејсбуку. Форсквер је такође покренуо и систем за оглашавање на основу чекинова који је Фејсбук неуспешно покушао да уведе. 

Форсквер има "само" 40 милиона корисника, док Инстаграм користи око 150 милиона људи, тако да је сасвим могуће и реално да корисници Инстаграма генеришу више података Форскверу од самих корисника Форсквера. 

Оправдање Фејсбука у погледу ове теме је то да је Инстаграм користио Форсквер много пре преузимања од стране Фејсбука и да не треба дирати тим који побеђује. Ипак, Фејсбук би у неком тренутку могао релативно једноставно и неприметно да замени Форсквер својим чекин системом.

Са друге стране, у Форскверу тврде да они ни на један начин не зависе од Инстаграма. Наиме, кажу да њихов сервис корите апликације као што су Waze, Evernote, Uber и да је Инстаграм само један од 50 хиљада клијената који користе Форсквер за локацијске услуге.

Ипак, чак и у овом одговору лежи нешто што би могло да представља дугорочни проблем за Форсквер. Waze, апликација за мапирање саобраћаја је власништво другог конкурента Форсквера. Гугл развија свој систем за дељење тренутне локације, тако да би и Waze у перспективи лако могао да напусти Форсквер и пређе на Гуглов систем.

Дакле, две велике компаније држе Форсквер на кратком ланцу, али оваква позиција доста дуго може да остане непромењена јер је Форсквер систем доста бољи од поменута два, али Фејсбук и Гугл имају далеко више корисника.

Да ли један овако "мали" сервис може самостално да опстане у свету великих играча, а да се некоме од њих не приклони, време ће показати. Можда нас чека неко ново велико преузимање.

U IT svetu, stvar je jednostavna. Ako se proceni da će 4sq na duže staze ostati bolji od FB i Google lokacijskih servisa, ili da se prosto ne isplati da razvijaju svoje sisteme do tog nivoa, neko će poželeti da pljune milijardu i da ih preuzme. Nadam se ni FB ni Google, nego Microsoft, da im pljune po sred ambicija :-P

Објављено: 19.10.2013 21:38 - (Coconut)


0
2
2
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

8 + 10

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности