Фестивал Short Wawes у Дому културе Студентски град

// Категорије: Дом културе Студентски град | Забава |

Дом културе Студентски град је једна од деведесет установа у свету и једина у Србији која ће бити домаћин јединственом фестивалу пољског краткометражног филма Short Wawes у суботу 21. мартa у 19 часова.

Фестивал пољског краткометражног филма Short Wawes је оригиналан по свом концепту – осим у граду Познању програм овог фестивала се током марта одржава широм Пољске (у педесет места у Пољској), као и у преко четрдесет градова у свету.

Фестивал додељује награду публике која се проглашава после пребројавања гласова гледалаца са сваке пројекције широм света. Београдска публика ће имати прилику да пре уласка у салу добије гласачке листиће и да након пројекција обележи филм који је оставио највећи утисак. Након тога листићи се шаљу у Познањ, где се пребројавају сви гласови и проглашавају победници на завршној церемонији 29. марта. На овај начин изабран победник добиће новчану награду у износу од 4000 еура.

На овогодишњем издању фестивала Short Wawes биће приказано седам најбољих пољских кратких филмова различитих жанрова, насталих у 2013. и 2014. години.

Програм Short Wawes 2015 траје 90 минута, а биће приказани следећи филмови:

 SHORT WAVES ФЕСТИВАЛ - ПРОГРАМ

 The Supreme (Najwyższy), р. Katarzyna Gondek

Документарац, 20’, 2013.

Katarzyna Gondek је своју камеру понела између његовог величанства и дробилице. Побожан поглед на највећег папу на свету: статуу Јована Павла II од 14 метара. Као резултат гледамо са неверицом документарац о вери.

 Fisz Emade Tworzywo – Dust (Fisz Emade Tworzywo – Pył), р. Marek Skrzecz

Видео клип, 4’41”, 2014.

Много је књижевних дела и филмова о пољским празницима. Marek Skrzecz допуњава ову колекцију са видео клипом о празнику који се понавља 52 пута годишње: суботи. Dust је прича о сјајном возачу трактора који се поиграва са трансформацијом пољског села.

 A Blue Room (Niebieski Pokój), р. Tomasz Siwiński

Анимирани филм, 14’26”, 2014.

Tomasz Siwiński је насликао бол. Насликао га је плавом која се сматра умирујућом бојом. Заједно са протагонистом филма завршавамо у затвореној соби где постоји поглед, али не и излаз из собе. Не покушавајте да разбијете екран.

Fragments (Fragmenty), р. Aga Woszczyńska
Уживо акција, 25’, 2014.

Свет представљен у фрагментима се полако распада. Пар протагониста одриче се реалности у издизајнираној тамници узетој на кредит, у којој нема места емоцијама. Ако осетите хладноћу гледајући овај филм, то није због квара климатског уређаја.

That Would Be Beautiful (To byłoby coś pięknego), р. Anna Morawiec
Документарац, 17’, 2014.

Госпођица Александра је двема ногама на земљи. Због тога је одлучила да живи на Марсу, а одлуку је донела када је сазнала какву је будућност Институција социјалног осигурања припремила за њу. Anna Morawiec представља темељено истраживање о односу између пољског пензионог система и свемира.

The Dumplings - Technicolor Yawn, р. Arek Nowakowski
Видео клип, 2’22”, 2014.

Много сте искусили. Много тога сте видели, били на многобројним местима и разговарали са великим бројем људи. Зар не? Сада ћете искусити, видети и чути још више. Овом сочном видео клипу нестоје само досада. 

Baths (Łaźnia), р. Tomek Ducki
Анимирани филм, 4’20”, 2013.

Две старије жене ће ући у воду још једном да одпливају своју уобичајену трасу. Овог пута ће бити другачије. У овој необичној анимацији дупло дно стварно постоји.

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

12 + 9

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности