Pismo Prof. dr Bozidara Radenkovica

// Категорије: Инфо |

ЕКСКЛУЗИВНО: Проф. Божидар Раденковић подржао проф. Братислава Петровића наводећи да студенти делују фрустрирано и нервозно и да су у комуникацији агресивни...


Писмо које је проф. Раденковић послао свим професорима (преко њихове мејлинг листе), можете у целини прочитати овде...Postovane Koleginice i Kolege,


S obzirom da ste dobili pismo koje niste trazili, a u kome se meni postavlja pitanje, mislim da je najosnovniji red da budete upoznati sa mojim odgovorom na postavljeno pitanje.

Ja sam sticjem okolnosti ucestvovao u aktivnostima vezanim za ispit Teorija Sistema u cetvrtak 17.03.2005. i to ukupno sat vremena u delu ispita kada studenti koji nisu polozili pismeni ispit gledaju sveske.

Na samom pocetku me je profesor Petrovic upoznao sa zadacima. Skup zadataka je sastavljen od po jednog zadatka iz prethodna 4 ispitna roka bez ikakvih izmena. Zadaci su bili laki u poredjenju sa zadacima koje je pre 20 godina mojoj generaciji davao tada Mr Djoka Malesevic iz istoimenog predmeta.

Profesor Petrovic me je upoznao sa cinjenicom da je u ovom ispitnom roku, pred komisijom sedam studenata uhvaceno u prepisivanju. Medju njima je i student koji je pisao predstavke Ministarstvu prosvete u vezi ispita.

Bez obzira na to, profesor Petrovic ih je primio i pokusavao da im objasni da bez zadovoljenih kriterijuma ne mogu da poloze ispit.

Moje misljenje je da se studenti koji su u ovakvim uslovima uhvaceni u prepisivanju moraju najostrije kazniti merama koje su predvidjene Statutom.

Ni jedan od studenata koji su dolazili da gledaju sveske ne zadovoljava ni minimalne kriterijume za polaganje ispita. U toku pregledanja sveski stekao sam utisak da studenti zele da poloze ispit iskljucivo na osnovu pritisaka i da ih zadovoljavanje kriterijuma za ispit jednostavno ne zanima. Cini mi se da ih u tom njihovom stavu podrzava aktuelni dekanski kolegijum. Diskusija u tom delu nije imala nikakav akademski nivo. Ja sam pokusavao da diskusiju smirim, sa ogranicenim uspehom.

Jedinu primedbu koju sam imao u vezi tog dela ispita i koju sam uputio profesoru Petrovicu je da resenja zadataka osim u njegovim papirima, moraju da budu objavljena i na oglasnoj tabli Fakulteta. Profesor Petrovic je detaljan opis resenja zadataka objavio na oglasnoj tabli Fakulteta sutradan.

Na usmeni deo ispita je pozvano 7 studenata. Usmeni ispit je u ponedeljak. Nadam se da ce veci deo pozvanih studenata poloziti ispit.

Sa druge strane, studenti deluju frustrirano i nervozno i u komunikaciji su po pravilu agresivni. Takvo stanje jednostavno nije primereno za mlade ljude toga doba. Valja im pomoci, ali ne huskanjem, vec promisljanjem i konstruktivnim predlozima. Moj skromni doprinos u elementima za analizu i predlozima je sledeci:

1. Ukupan broj studenata koji su u prosloj godini polozili ispit Teorija sistema, koji je samo na smeru za Informacione sisteme, je oko 200, iako je profesor Petrovic dugo bio na bolovanju zbog povrede. Predmet Operaciona istrazivanja koja su na svim smerovima, godisnje polozi

znatno manje studenata iako je na tom predmetu vise profesora i asistenata. Ovaj trend se pokazao i u ovom ispitnom roku. Pismeni ispit iz operacionih istrazivanja je polozilo manje studenata nego Teoriju sistema. Dakle prolaznost na ovom predmetu u apsolutnom smislu nije najveci problem. Na Fakultetu ima i gorih predmeta od Teorije sistema.

2. Glavni problem je sto studenti ovaj ispit ostavljaju za sam kraj studija u polazu ga kada su vec iscrpljeni napornim studijama, a materiju koju su slusali pre par godina su zaboravili.

Mislim da bi njima i profesoru Petrovicu moglo da se pomogne na sledeci nacin:

1. Da se stampa novo izdanje knjige Teorija sistema

2. Da se pruzi tehnicka pomoc profesoru Petrovicu u pripremi Zbirke zadataka iz ovog predmeta i da se stampa zbirka u sto skorijem roku

3. Da se obezbedi dodatna nastava za pripremu ispita za studente prethodnih generacija

4. Da se Profesoru Petrovicu obezbedi asistent i jedan broj saradnika iz redova poslediplomaca za realizaciju ovih aktivnosti.

5. I na kraju, i ne najmanje vazno, da se utvrdi jasna procedura i skup predispitnih i ispitnih obaveza za polaganje ispita, gde bi jedan deo obaveza mogao da se realizuje u formi seminarskih radova.

Toliko od mene za jedan sat ucestvovanja u radu komisije.

Moje licno misljenje je da bez obzira na skup problema koji je prethodno spomenut, aktuelni dekanski kolegijum pojacava pritisak na profesora Petrovica, nebi li u guzvi sakrio cinjenicu da je student koji je glavni akter u orkestraciji hajke na profesora Petrovica u Ministarstvu prosvete i novinama, komisijski uhvacen u prepisivanju.

Sto se mene tice, ja bih bio najzadovoljniji da samo brinem o svojim predmetima i da nisam potrosio ni ovih sat vremena na rad Komisije.


S postovanjem,

Bozidar Radenkovic.On Sat, 19 Mar 2005, Fonovac Smoreni wrote:

> Zasto profesor Bozidar Radenkovic podrzava zulum profesora Petrovica?

> Zasto se dozvoljava mentalno nesposobnom coveku da terorise toliki broj mladih ljudi?

> Ko stoji iza svega toga?

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

14 + 12

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности