Одговор Ратка Џелатовића на писмо проф. Раденковића

// Категорије: Инфо |

"Актер у оркестрацији хајке на проф. Петровића" одговорио на писмо Проф. Божидара Раденковића ...Даме и Господо професори и студенти

На основу имејл поруке коју сте добили од професора др Божидара Раденковића, а везано за комисијски испит из Теорије система, налазим за сходно да вас упутим на чињенице које су недвосмислено изнете у том обраћању вама.

Изнете чињенице:
1) "Студенти делују фрустрирано и нервозно и у комуникацији су по правилу агресивни"
Анализа реченице (на основу поруке)
Сам професор Раденковић, члан комисије, је изнео разлоге:
- "Да се штампа ново издање књиге" (Књига није адекватна)
- "Да се пружи техничка помоћ професору Петровићу у припреми збирке задатака из овог предмета и да се штампа збирка у што скоријем року" (Збирка не постоји, а неопходна је. Професору треба помоћ – није довољно способан да сам обезбеди потребна учила на основу којих би могао да поставља критеријум за оцењивање)
- "Да се професору Петровићу обезбеди асистент и један број сарадника из редова последипломаца за реализацију ових активности" (Колики је то број сарадника? Како други професори решавају поменути проблем? Немогућност професора да нађе асистента лежи у самом професору. Проблем асистента је самим тим изведен проблем који се не може изоловано сагледати.)
- "Да се утврди јасна процедура и скуп предиспитних и испитних обавеза за полагање испита" (На основу ове реченице се недвосмислено закључује да НЕ ПОСТОЈИ јасна процедура и НЕ ПОСТОЈЕ јасни критеријуми везани за полагање испита и припрему истог.)

2) "Главни проблем је што студенти овај испит остављају за сам крај"
- Претходне чињенице (1) одговарају на ово питање

3) "Мислим да би њима и професору Петровићу могло да се помогне"
- Ова реченица је потпуно исправна и у причу уводи познату чињеницу да је професору Петровићу потребна помоћ. (тачка 1)
Ко му може помоћи? Студенти који нису положили овај предмет (да декански колегијум и професор Петровић саслушају те студенте и уважи њихове примедбе и мишљења.)

4) (a) "Седам ученика је ухваћемо у преписивању, међу њима и студент који је писао представку Министарству провете.?"
(b) ,,Без обзира на скуп проблема који је претходно споменут, актуелни декански колегијум појачава притисак на професора Петровића, неби ли у гужви сакрио чињеницу да је студент који је главни актер у оркестрацији хајке на професора Петровића у Министарству просвете и новинама, комисијски ухваћен у преписивању"

- Овим изјавама је професор Раденковић јасно окарактерисао борбу студента (који је положио 41 испит) за своја права уз то стварајући утисак да је писмо упућено Министарству неистинито и уперено против интереса факултета, а томе је придодат и став професора Раденковића о деканском колегијуму који штити таквог студента. Може се закључити да ресорно Министарство, Декан и декански колегијум и горе поменути студент раде директно против интереса КОГА (ко је остао)? Остао је професор Петровић и уз њега професор Раденковић. Да ли је то могуће? У изјавама је поменуто да је тај студент главни актер оркестрације хајке у новинама, као и да је комисијски ухваћен у преписивању. Ова реченица добија на значају јер није истинита ни у једном свом делу. Овим се такође руши углед једног студента и то без доказа.

Значај текста који вам је предочен је у томе што приказује став једног од чланова испитне комисије образоване да реши проблем испита Теорија система. Господин Божидар Раденковић је дао велику количину информација које директно говоре да су протести студената на месту и објаснио своје питање "Зашто студенти делују фрустрирано и нервозно и у комуникацији су по правилу агресивни"?
Имејл са писмом професора Раденковића сте сви добили тако да можете лако да утврдите да је све наведено недвосмислена истина.

Проблем постоји, комисија није одрадила посао за који је формирана и из овог писма можете јасно видети да се проф Раденковић са тим слаже, хтео он то сам себи да призна или не.

Можда би било упутно да и други члан комисије професор Мирко Вујошевић (који је напустио рад у комисији) изнесе своје мишљење о раду у поменутој комисији и да се онда ти изводи предоче надлежним органима који би могли да реше овај велики проблем јер то ова комисија није била у стању да уради.

Из перспективе етике, педагогије и закона било би морално да сви добронамерни професори и студенти, дигну свој глас и да не остану пасивни како би се тај горући проблем на факултету решио на добробит свих.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
1
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

5 + 15

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности