Пројекат Loon - Политика против технологије

// Категорије: ИТ | Магазин |

Пројекат Loon представља замисао компаније Гугл која за циљ има повезивање целог света на интернет. 

Наиме, ради се о мрежи балона који лете на висини од око 20 километара и која, како тврде у Гуглу, може да донесе везу са интернетом целом свету.

Конкретна замисао је да се ти балони крећу стратосфером у којој постоје предвидиви ветрови и где би се променом висине балона могли хватати одговарајући ветрови и практично управљати кретањем балона. На овај начин могуће је контролисати присуство балона на одређеној области тако што у тренутку када један балон напушта област, други долази. 

Балони комуницирају са антенама на земљи и са суседним балонима. Антене су повезане на класичне интернет провајдере чиме се формира мрежа.

Иначе балони раде на соларни погон и њима се управља из командног центра.

Наравно све ово звучи сјајно у теорији, али у пракси пројекат ће морати да се сусретне са једним изузетно великим проблемом. Наравно није у питању технологија већ бирократија и политика

Гугл ће морати да убеди сва државна регулаторна тела да дозволе употребу истог опсега фреквенција и притом неће моћи да користи постојеће опсеге јер би у том случају долазило до мешања сигнала балона и неког постојећег уређаја или антене.

Осим тога, постоји и проблем ваздушног простора. Не постоји јасна дефиниција до које висине држава контролише небо изнад себе. Уколико не постоји дозвола за прелетање територије неке земље, она има пуно право да сруши тај објекат.

Наравно, ту је и још један, чисто политички проблем. Велики број држава ограничава приступ интернету на овај или онај начин и те државе свакако неће бити задовољне чињеницом да је на само 20 километара од земље бесплатан и неограничени.

Погледајте и видео о пројекту

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
4
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

8 + 14

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности