Šta je internet.org?

// Kategorije: IT | Magazin |

Nedavno je Mark Zakerberg, osnivač Facebooka objavio formiranje grupe internet.org, a cilj grupe biće omogućavanje pristupa internetu za dve trećine planete koje trenutno nemaju tu mogućnost. Ovo je partnerstvo većeg broja velikih kompanija poput Facebooka, Samsunga, Nokije, Opere, Quallcom-a, Eriksona i drugih koje će udružiti snage, kako bi ceo svet doveli na mrežu.

Kako se navodi u saopštenju, ova inicijativa će se pozabaviti sa tri problema, a to su pristupačnost, efikasnost prenosa podataka i sam pristup mreži.

Problem pristupačnosti grupa će pokušati da reši razvojem jeftinijih sredstava za pristup internetu, problem efikasnosti podataka će pokušati da reše kompresijom i drugim tehnikama kako bi se koristilo manje protoka.

U kasnijim fazama članovi grupe će se baviti razvojem poslovnih modela koji će motivisati kompanije da omogućavaju jeftiniji pristup internetu.

Iako se ova inicijativa predstavlja kao "borba za ljudska prava" pre nego kao poslovni interes, dolazi se do zaključka da je među trenutnih oko 2.7 milijardi korisnika interneta došlo do zasićenja i da je teško dalje širiti tržište bez proširenja broja korisnika.

"Koncentrisan sam na ovu inicijativu jer je to jedan od najvećih izazova naše generacije. Nepravedna ekonomska stvarnost je takva da oni koji su trenutno na Facebooku imaju daleko više novca od ostatka sveta zajedno, tako da za nas ne bi bilo profitabilno da pružamo uslugu još jednoj milijardi ljudi u bliskoj budućnosti ili ikada. Ali mi verujemo da svi zaslužuju da budu povezani" - Izjavio je Zakerberg 

Čitajte sutra o još jednoj sličnoj inicijativi

There is no such thing as free lunch. Facebook ima 1.1 milijardu korisnika, a 2.5 milijarde koristi internet. Znači da mu se suzio prostor za rast i da je zato postao human. Ali ako ništa drugo, lepo je kad iz interesa proistekne nešto korisno :)

Objavljeno: 22.08.2013 16:35 - (Filozof)


1
5
@Pametnjakovic Krađa informacija je side-effect rada na Internetu, ali, naspram benefita od mogućnosti pristupa ogromnim bazama znanja koje se na njemu nalaze, taj efekat je zanemarljivo mali "trn u oku". Idealno je da svi imaju jednake prilike za obrazovanje, zar ne?

Objavljeno: 22.08.2013 16:21 - (Marko)


0
6

Isto to radi i Google... Samo smešno je što se hvale tim, a pametan bi shvatio da to rade da bi prikupili informacije iz tih delova sveta, jer pre svega ko ima informacije poseduje moć. Nema ništa besplatno, na to zaboravite.


Objavljeno: 22.08.2013 15:48 - (Pametnjakovic)


4
2
9
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

4 + 16

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti