Шта је internet.org?

// Категорије: ИТ | Магазин |

Недавно је Марк Закерберг, оснивач Фејсбука објавио формирање групе internet.org, а циљ групе биће омогућавање приступа интернету за две трећине планете које тренутно немају ту могућност. Ово је партнерство већег броја великих компанија попут Фејсбука, Самсунга, Нокије, Опере, Quallcom-a, Ериксона и других које ће удружити снаге, како би цео свет довели на мрежу.

Како се наводи у саопштењу, ова иницијатива ће се позабавити са три проблема, а то су приступачност, ефикасност преноса података и сам приступ мрежи.

Проблем приступачности група ће покушати да реши развојем јефтинијих средстава за приступ интернету, проблем ефикасности података ће покушати да реше компресијом и другим техникама како би се користило мање протока.

У каснијим фазама чланови групе ће се бавити развојем пословних модела који ће мотивисати компаније да омогућавају јефтинији приступ интернету.

Иако се ова иницијатива представља као "борба за људска права" пре него као пословни интерес, долази се до закључка да је међу тренутних око 2.7 милијарди корисника интернета дошло до засићења и да је тешко даље ширити тржиште без проширења броја корисника.

"Концентрисан сам на ову иницијативу јер је то један од највећих изазова наше генерације. Неправедна економска стварност је таква да они који су тренутно на Фејсбуку имају далеко више новца од остатка света заједно, тако да за нас не би било профитабилно да пружамо услугу још једној милијарди људи у блиској будућности или икада. Али ми верујемо да сви заслужују да буду повезани" - Изјавио је Закерберг 

Читајте сутра о још једној сличној иницијативи

There is no such thing as free lunch. Facebook ima 1.1 milijardu korisnika, a 2.5 milijarde koristi internet. Znači da mu se suzio prostor za rast i da je zato postao human. Ali ako ništa drugo, lepo je kad iz interesa proistekne nešto korisno :)

Објављено: 22.08.2013 16:35 - (Filozof)


1
5
@Pametnjakovic Krađa informacija je side-effect rada na Internetu, ali, naspram benefita od mogućnosti pristupa ogromnim bazama znanja koje se na njemu nalaze, taj efekat je zanemarljivo mali "trn u oku". Idealno je da svi imaju jednake prilike za obrazovanje, zar ne?

Објављено: 22.08.2013 16:21 - (Marko)


0
6

Isto to radi i Google... Samo smešno je što se hvale tim, a pametan bi shvatio da to rade da bi prikupili informacije iz tih delova sveta, jer pre svega ko ima informacije poseduje moć. Nema ništa besplatno, na to zaboravite.


Објављено: 22.08.2013 15:48 - (Pametnjakovic)


4
2
9
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

16 + 0

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности