Пропали избори за новог декана ФОН-а

// Категорије: Факултет | Инфо |

Ни један од тројице кандидата није изабран за новог декана Факултета организационих наука, сазнаје БИРН. Професор Марјановић, једини који је ушао у други круг, каже да је ово била “демонстрација силе” за коју мисли да долази од актуелног руководства.

Професор Зоран Марјановић једини је од тројице кандидат за новог декана Факултета организаиционих наука у првом кругу освојио потребну трећину гласова Наставно-научног Већа и на тај начин “ушао” у други круг избора за ново руководство овог београдског факултета. Иако је био једини кандидат у другом кругу, Марјановић није успео да добије већину гласова својих колега, чиме је пропао избор за декана ове високошколске установе.

Професор Марјановић објашњава за БИРН да се други круг избора претворио у демонстрацију силе, за коју мисли да долази од актуелног руководства, уместо да буде “рутинска процедура”.

“У другом кругу треба да добијете 50 одсто гласова плус један и то је до сада била нека рутина, међутим сада су се организовали, изашли масовно и испрецртавали нас”, објашњава професор Марјановић.

Актуелни декан ФОН-а Милија Сукновић није одговорао на позиве и поруке БИРН-а, те није објаснио како је дошло до тога да 67 професора прецрта листиће за избор кандидата.

Избори за ново руководство организовани су 18. и 19. марта, а датум новог избора биће накнадно саопштен. Без обзира на исход будућих избора, досадашњи декан Милија Сукновић ће на челу ФОН-а остати до 1. октобра, када према правилнику на дужност треба да ступи новоизбрани декан.

Избори за декана дешавају се у тренутку када овај факултет прати низ проблема, попут неразјашњених пријава за неакадемско понашање са краја маја 2020. године против осморо професора овог факултета, који су одлучивали о спорном докторату Синише Малог, али и инспекцијског наџора из септембра 2020. због незаконитог уписивања студената на мастер програм, који овај факултет организује са приватном фирмом Мокрогорска школа менаџмента (МШМ).

Избори редовни, околности ванредне

Избори за новог декана ФОН-а расписани су у редовној процедури, пошто ове године актуелном декану Милији Сукновићу истиче трогодишњи мандат.

Чињеница да се Сукновић није кандидовао за још један мандат, на шта има право по Статуту, не изненађује. Наиме, исти Статут предвиђа да “лице које је прекршило кодекс професионалне етике” не може бити бирано у звање декана.

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду донео је крајем септембра 2020. године решење да се декану Милији Сукновићу изрекне мера јавне опомене због кршења Кодекса професионалне етике, а у вези са одлучивањем у случају доктората Синише Малог. Коначну одлуку треба да донесе другостепени органа – Етички одбор, који то није учинио већ осам месеци.

У избору за новог декана учествовало је троје професора – Зоран Марјановић, шеф катедре за информационе системе, Александар Марковић са катедре за организацију пословних система и члан актуелног деканског колегијума и Драгослав Словић са катедре за индустријско и менаџмент инжењерство.

Марковић и Словић током првог круга нису освојили трећину гласова, односно више од 46 гласова, због чега нису остварили право за пласман у други круг избора, како то прописује Статут факултета.

У другом кругу гласања, професор Марјановић освојио је 59 гласова чланова Већа од укупно 138 наставника који су уписани у бирачки списак. Неважећих листића било је 67, док 12 професора није приступило гласању.

Професор Марјановић каже за БИРН да ће у понедељак поднети оставку на место шефа катедре за Информационе системе.

“Ја сам са ФОН-ом завршио, сем рада са студентима. Зато што је бесмислено покушавати било шта да радиш”, каже професор Марјановић наводећи да му је остало пет година до пензије и да је окупио квалитетан тим људи, који су препознати по интегритету и спремности да мењају и којима је стало до ФОН-а.

“Ми смо били спремни да мењамо, то је била идеја. Једноставно вратити ФОН у неке мирне воде, као што је било раније. Да се елиминишу све оне ружне ствари, које се последњих година помињу”, објашњава Марјановић наводећи да је разочаран што је толико младих људи, професора, било спремно да буде део мреже која хоће нешто да поруши, а не зна ни због чега.

На питање да ли ће се поново кандидовати, каже да “је то бесмислено”.

“Они су могли једноставно да не дођу. Значи они су организовали људе да дођу и да нас прецртају. Ово је јасна порука да било шта што може да води бољитку факултета не може да прође”.

Марјановић претпоставља да ће се на следећем избору за декана “они организовати да имају већину”.

“Довешће тим са којим имају заједничке интересе. Они ће се договорити, поставити пословодство, које ће чувати интересе претходног пословодства и осталих условно речено моћника на ФОН- у”, каже Марјановић.

Шта све чека новог декана

Оно што је извесно у овом тренутку је да ће се пред новим деканом ФОН-а свакако наћи низ нерешних проблема из претходног периода, о којима је БИРН детаљно писао.

Етичка Комсија ФОН-а није поступила по пријавама за неакадемско понашање са краја маја 2020. године против осморо професора овог факултета, који су одлучивали о сада већ поништеном докторату Синше Малог, о чему је БИРН тада известио.

Са друге, стране, Етичка комисија Економског факултета изрекла је меру јавне опомене професору Драгану Ђуричину зато што као члан Комисије за одбрану и оцену поништеног доктората Синише Малог није проверио све тврдње о плагијату. Шта пише у одлуци Етичке комисије Економског факултета можете прочитати овде.

Поред тога, БИРН је открио да Факултет организационих наука спроводио свој акредитовани мастер програм са приватном фирмом Мокрогорска школа менаџмента, у сарадњи коју не препознају српски закони и прописи, а за коју је инспекција утврдила да је незаконита. Након писања БИРН-а, прекинута је сарадња ФОН-а и Мокрогорске школе менаџмента. Детаље о спорном мастер програму можете пронаћи овде, а записнике просветне инспекције на овом линку.

Подсетимо, против декана Сукновића током прошле године поднете су две пријаве за кршење кодекса професионалне етике, а у вези са одлучивењем о поништеном докторату Синише Малог.

Средином фебруара 2020. године Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду одлучио је да нема одговорности декана Милије Сукновића у поступку избора професора Младена Чуданова у звање редовног професора, о чему је БИРН детаљно писао. Професор Чуданов био је члан две Етичке комисија, које су одлучивале о спорном докторату Синише Малог.

У другом случају, Одбор је донео решење да се декану Милији Сукновићу изрекне мера јавне опомене због кршења Кодекса професионалне етике, а у вези са одлучивањем у случају доктората Синише Малог.

Међутим, од септембра 2020. године чека се коначна одлука Етичког одбора Универитета у Београду, који као другостепени орган треба да потврди решење.

Извор: БИРН

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

3 + 8

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности