Број откривених егзопланета премашио 1000

// Категорије: Магазин |

Број откривених егзопланета, односно планета које постоје ван нашег соларног система је недавно премашио бројку од хиљаду. Извор овог податка је Extrasolar Planets Encyclopaedia

Да би се стигло до броја од 1000 откривених планета било је потребно нешто више од две деценије лова на планете. Иако је број откривених планета у сталном, скоро вртоглавом порасту, милијарде непознатих светова и даље чека да буде откривено. 

Прва планетолика маса је откривена 1992. године и кружила је око мртве звезде, такозваног пулсара ПСР1257+12 на удаљености од око 2000 светлосних година од Земље. 

Три године касније откривена је и прва планета, гасни џин која је кружила око своје звезде величине Сунца 51 Пегаси, на удаљености мањој него што је то удаљеност Меркура од Сунца. Она се налази на око 50 светлосних година од Земље. 

Две најуспешније методе у потрази за планетама јесте мерење "климања" звезде услед гравитационе силе планете (овим се углавном откривају веће планете блиске звезди), а друга метода је мерење поремећаја светлости од звезде у тренутку када планета пролази испред ње. 

Овим методама број откривених планета је порастао са неколико на скоро 100 планета годишње.

Међутим, трка за проналажење "светог грала" астрономије је још у току. У питању је потрага за Земљом 2.0, односно планетом која би била одговарајуће величине и одговарајуће удаљености од звезде да би подржавала течну воду и живот. 

Извор: Национална географија

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
2
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

12 + 8

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности