НАСА објавила најбољу фотографију мистериозних светала на Церери

// Категорије: Магазин |

Мистерија која окружује неколико светлећих тачки на површини патуљасте планете Церере (познате и као Церес) добила је нову димензију након што је НАСА објавила до сада најдетаљнију фотографију овог феномена.

Патуљаста планета која се налази између Марса и Јупитера нашла се у центру интересовања јавности након што је НАСА-ина свемирска летелица Dawn 16. маја фотографисала њену површину. На фотографијама је потом уочено подручје широко око 90 километара, а које карактерише светлост непознатог порекла.

Иако су научници упознати са Церериним светлима још од 2004. године када их је приметио телескоп Hubble, тек је летелица Dawn пробудила велико интересовање због чињенице да се и поред фотографија високе резолуције није могуће разазнати порекло светла.

Тренутне хипотезе о могућем разлогу бљештавила јесу специфичан лед или депозити соли. Научници НАСА-е верују како је 25 одсто Церере начињено од воде, а неки верују како би патуљаста планета заправо могла имати више слатке воде него наша Земља.

"Светла имају особине које одговарају рефлексији леда, а и спектар одбијене светлости такође одговара леду, тако да је је вероватноћа о замрзнутој води врло висока", рекао је астроном Кристофер Расел.

 

Извор: b92.net

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

13 + 11

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности