Топ хај-тек професије будућности

// Категорије: ИТ | Магазин |

Можете ли претпоставити како ће изгледати свет и где ћете радити 2025. године?

Футуристички алати су већ у употреби - помислите на глас Сири на вашем ајфону или на функцију аутоматског паркирања у бизнис седан возилу. 

У будућности послови ће бити још више хај-тек, а професије ће се драматично трансформисати.

Ево шест занимања које данас не постоје, а за које експерти кажу да се могу појавити кроз деценију или две:

 

1. Специјалиста за снове

Геџети попут Withings Aura вам могу помоћи да се боље наспавате - следећи корак је да вам неко испрограмира снове.

Neurosky
 
Специјалиста за снове може да вам се 'ушуња' у мозак користећи ЕЕГ технологију сличну оној која се користи у производима попут NeuroSky MindWave, рајфа
који уз помоћ сензора прати ваше мождане таласе и користи их да контролише игрице, уређаје за едукацију и још много тога.

Као у филму "Тотални опозив", имплантиран сан у вашем можданом кортексу може вас навести да радите као тајни агент, фудбалска звезда или шта год да пожелите.
Специјалиста за снове може бити надарен за писање кинематографије холивудског калибра.

2. Контролер ауто-робота

Уз помоћ нових аутономних сервиса попут Индуковане Технологије Навиа који је дебитовао ове године - роботски шатл који може да превози осморо људи - питање је  
времена пре него што неко створи занимање за контролу ових шатлова. Ауди и Волво такође планирају аутономне аутомобиле, док Гугл тестира  ауто-роботе већ неколико година уназад. 

Контролери ће пратити путеве, стараће се о томе да се роботски аутомобили не сударају и помагати путницима да се изборе са неизбежним кваровима.

3. Аутомеханичар (само електрике)

Не знамо да ли ће електрична возила као што су Шевијев Волт или Нисанов Лиф захтевати податке о стању батерије или другу дијагностику (за сада, дилери је руководе проблемима одржавања).

Nissan
 
У будућности, аутомобилске продавнице се могу специјализовати у решавању проблема електричних возила. 

Специјализовани механичар можда неће имати никакво знање о клиповима или издувном систему, али ће бити експертни програмер, 
техничар батерија, и знаће како да подеси електрични мотор. Као што је ИТ аналитичар Чарлс Кинг изјавио за Фокс недавно, посао сервисера Тесле је већ на видику.

4. Даљински хирург

Хируршке процедуре су већ аутоматизоване: У неким случајевима, бот може да помогне хирургу да начини прецизне резове или да га наводи уз помоћ система за видео надзор приликом колоноскопије. 

У будућности, доктори могу одлучити да раде од куће и да оперишу преко даљинских телепресенс робота сличним Беам роботу који има монитор и видео камеру прикачене на штап, као и точкове којима може да се креће около. У мирном и контролисаном окружењу, хирург може да се усредсреди на задатак уз помоћ специјално конструисане верзије Беама - чак и из одмаралишта или са голф терена.

Suitable Technologies

 

5.Програмер вештачке интелигенције

Сви знамо да доба вештачке интелигенције долази. Могућност да рачунари сами мисле и решавају комплексне проблема је неизбежна и на неки начин већ постоји - ако поседујете Нест термостат, знате да може аутоматски да подеси температуру и помаже вам да уштедите енергију. 

Потрошачки аналитичар Роб Ендерле је изјавио за Фокс да технологија базирана на вештачкој интелигенцији може да подеси вашег кухињског робота да ради брже или да подеси вашу беспилотну летелицу у 2025. да пронађе путеве кроз земљу.

Овај стручњак ће знати како вештачка интелигенција функционише у већини производа и уз помоћ коришћења кукија моћи ће да прилагоди сваког робота вашим потребама.

6. Техничка подршка за виртуелну стварност

Измењена реалност је још увек у раној фази - Гуглове наочаре још увек нису на продају за широке масе. У будућности, инструмент табла у аутомобилу моћи ће да прикаже не само тренутну брзину којим се крећете, већ и део околине којом пролазите, и све више људи ће користити наочаре које се активирају говорним путем. 

Данас, Oculus Rift сет већ може да вам покаже виртуелни предео кроз који можете да ходате. 

Може се појавити прегршт нових занимања која ће  нам помоћи да премостимо јаз између реалног и виртуелног света. Наравно, свакако ће нам бити потребан традиционалан психолог како би нам помогао да се носимо са разликом између ова два света.

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
7
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

12 + 5

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности