Peticija

// Kategorije: Info | Fakultet | Naš komentar |

Studentski parlament Fakulteta organizacionih nauka pozvao je studente da potpišu peticiju kojom bi se eventualno promenila odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po kojoj je za upis godine na budžet potrebno ostvariti 50 ESPB i po kojoj će ove godine biti organizovano samo 5 redovnih ispitnih rokova umesto dosadašnjih 6.  

 Takođe, po istoj odluci, sledeće godine biće ukinut još jedan redovni rok, pa će broj redovnih rokova biti 4. 

 Ukoliko želite da potpišete peticiju to možete učiniti po rasporedu koji možete pogledati na stranici događaja.

Naravno, moramo da skrenemo pažnju na to da ni Studentski parlament FON-a niti bilo kog drugog fakulteta niti Univerziteta nije reagovao kada je pre skoro godinu dana (12. septembra 2012.) usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Osim toga, mogućnosti za usvajanje ovakve peticije su još manje kada se u obzir uzme trenutno stanje vakuuma u resornom ministarstvu.

Sa druge strane, za studente FON-a je od izuzetnog značaja postojanje 6 ispitnih rokova naročito zbog izražene vannastavne aktivnosti u velikom broju studentskih organizacija koja bi u slučaju samo četri ispitna roka, neminovno zamrla. 
S tim u vezi, trebalo bi izvršiti pritisak na upravu da se, u okviru autonomije fakulteta, obaveže da će omogućiti organizaciju vanrednih ispitnih rokova kako bi ih i dalje bilo ukupno šest.

U slučaju broja ESP bodova koji su potrebni za upis naredne godine na budžet, treba napomenuti da u Zakonu o visokom obrazovanju koji je usvojen još 2005, u članu 87. stoji da je za finansiranje iz budžeta potrebno 60 ESPB. Naravno, zakon je pod pritiskom menjan više puta pa je ta granica spuštana.

Nadamo se da će ova peticija ipak dati rezultate i pozivamo vas da je potpišete.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu

a zasto su pre neku godinu doneli odluku da je obavezno sest rokova? valjda su se fakulteti zalili kako im je opala zarada bez placanja onih nenormalnih cena za okt2 [a sad 4 redovna + 2 nezvanicna, svaki ispit 2 soma pa da vidis...]:D

Objavljeno: 30.08.2013 11:23 - (khm)


1
6

Pa valjda je posao studentskih parlamenata da vode računa o pravima studenata i onda kad studenti možda ni ne znaju da su im prava ugrožena... F**k this s**t. Aj organizujemo neku ..jadu


Objavljeno: 30.08.2013 03:17 - (medicinar)


0
9
11
0

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

15 + 3

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti