Петиција

// Категорије: Инфо | Факултет | Наш коментар |

Студентски парламент Факултета организационих наука позвао је студенте да потпишу петицију којом би се евентуално променила одлука Министарства просвете, науке и технолошког развоја по којој је за упис године на буџет потребно остварити 50 ЕСПБ и по којој ће ове године бити организовано само 5 редовних испитних рокова уместо досадашњих 6.  

 Такође, по истој одлуци, следеће године биће укинут још један редовни рок, па ће број редовних рокова бити 4. 

 Уколико желите да потпишете петицију то можете учинити по распореду који можете погледати на страници догађаја.

Наравно, морамо да скренемо пажњу на то да ни Студентски парламент ФОН-а нити било ког другог факултета нити Универзитета није реаговао када је пре скоро годину дана (12. септембра 2012.) усвојен Закон о изменама и допунама Закона о високом образовању.

Осим тога, могућности за усвајање овакве петиције су још мање када се у обзир узме тренутно стање вакуума у ресорном министарству.

Са друге стране, за студенте ФОН-а је од изузетног значаја постојање 6 испитних рокова нарочито због изражене ваннаставне активности у великом броју студентских организација која би у случају само четри испитна рока, неминовно замрла. 
С тим у вези, требало би извршити притисак на управу да се, у оквиру аутономије факултета, обавеже да ће омогућити организацију ванредних испитних рокова како би их и даље било укупно шест.

У случају броја ЕСП бодова који су потребни за упис наредне године на буџет, треба напоменути да у Закону о високом образовању који је усвојен још 2005, у члану 87. стоји да је за финансирање из буџета потребно 60 ЕСПБ. Наравно, закон је под притиском мењан више пута па је та граница спуштана.

Надамо се да ће ова петиција ипак дати резултате и позивамо вас да је потпишете.

Не мењајте канал, на правом сте месту

a zasto su pre neku godinu doneli odluku da je obavezno sest rokova? valjda su se fakulteti zalili kako im je opala zarada bez placanja onih nenormalnih cena za okt2 [a sad 4 redovna + 2 nezvanicna, svaki ispit 2 soma pa da vidis...]:D

Објављено: 30.08.2013 11:23 - (khm)


1
6

Pa valjda je posao studentskih parlamenata da vode računa o pravima studenata i onda kad studenti možda ni ne znaju da su im prava ugrožena... F**k this s**t. Aj organizujemo neku ..jadu


Објављено: 30.08.2013 03:17 - (medicinar)


0
9
11
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

4 + 6

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности