Отворен први Битцоин АТМ у Ванкуверу

// Категорије: Биз | Магазин | Вести |

Први bitcoin банкомат отворен је у уторак у Ванкуверу. Он издаје чврст новац у замену за крипто-валуту користећи скенирање длана као безбедносну меру.

Овај банкомат је постављен у "Waves Coffee House" кафићу, што га чини првим од пет банкомата које је канадска фирма "Bitcoiniacs" купила од произвођача из Неваде "Robocoin-а".

Машине ће размењивати биткоине у канадске доларе користећи канадску "VirtEx" мењачницу. Трансакције ће бити анонимне, али ће корисници морати да се идентификују користећи систем за скенирање длана. 

Као што и звучи, тврдња да су трансакције анонимне није у потпуности тачна. Име корисника се не бележи уз трансакцију, али уколико је потребно сазнати ко је трансакцију извршио, могуће је. 

Да би се испоштовали канадски закони о спречавању прања новца, трансакције су ограничене на 3000 канаддских долара дневно по клијенту.

У фирми "Bitcoiniacs" кажу да ће остала четри апарата бити постављена у Торонту, Монтреалу, Калгарију или Отави у децембру.

У Ванкуверу већ постоји око 30 физичких радњи које примају биткоин као начин плаћања и тај број свакодневно расте због могућности избегавања трошкова приликом плаћања кредитном картицом.

Биткоин је валута заснована на интернету и постоји без централног регулаторног тела. Нови новчићи су генерисани трошењем процесорског времена на комплексне математичке прорачуне, а процес је ограничен на 21 милион новчића који могу постојати.

Од уторка "Bitcoiniacs" је објавио да продаје новчиће за 207-211 долара, а купује их за 183.21 долар. 

Извор: Русија данас

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
3
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

9 + 3

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности