Интернационално такмичење EESTech Challenge из области Cybersecurity

// Категорије: Инфо | ИТ | Студентске организације |

Удружење студената електротехнике Европе - EESTech, локални комитет Београд четврти пут организује интернационално такмичење EESTech Challenge. Тема овогодишњег такмичења је Cybersecurity.

Циљ такмичења је да повеже студенте широм Европе и омогући им стицање нових знања из области електротехнике и рачунарства. Сам пројекат је подељен у две рунде, прва рунда је на локалном нивоу, а друга на интернационалном.

Локална рунда одржава се у Београду и започеће стручним предавањима, где ће заинтересовани студенти имати прилику да науче занимљиве ствари о овогодишњој теми. Новостечено знање тимови ће применити на такмичењу које траје 24ч – Хакатону, који ће се одржати у среду и четвртак, 14. и 15. априла. Победници локалних рунди из 15 градова Европе ће остварити пласман у финалну рунду такмичења, које ће се одржати у мају у Београду.

Генерални покровитељ овогодишње локалне рунде је AST (Advanced Security Technologies), а сам Хакатон ће бити одржан у онлајн формату.

Пријаве су отворене од 26. марта до 7. априла у поноћ и могу се наћи на следећем линку.

Cybersecurity представља процес заштите рачунара и рачунарских система од угрожавања система и неовлашћене употребе. Под угрожавањем система сматра се сваки вид употребе рачунара у циљу наношења штете подацима, програмима или процесима. Нарушавање рачунарске безбедности је најчешће последица људских фактора, односно грешка у конфигурацији самог система, која се може злоупотребити. Cybersecurity обухвата заштиту рачунарског система, заштиту интегритета података и програма и очување поверљивости информација. Због све веће употребе бежичних мрежа (Wi-Fi и Bluetooth) и велике заступљености ,,паметних уређаја” у сваком аспекту модерног живота, питање очувања сигурности и приватности свих корисника је све важније и представља један од главних изазова савременог света.

Удружење студената електротехнике Европе - Истек (EESTech) представља аполитичну, невладину и непрофитну волонтерску организацију. Истек је основан 1986. године у Ајндховену, у Холандији, а данас постоји у 48 градова у 24 државе Европе. Истек окупља студенте електротехнике и рачунарства широм Европе са циљем унапређења њиховог академског, професионалног и друштвеног живота. Кроз бројне активности, укључујући стручне радионице, културне размене и интернационалне конференције. Удружење подстиче ширење мреже интернационалних контаката, као и размену идеја између будућих инжењера. Истек Локални комитет Београд је пуноправан члан Удружења од 2000. године и тренутно је један од најбројнијих и најбоље организованих комитета у Европи.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

9 + 16

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности