AIESEC: Врата ка другачијој реалности

Уколико желиш да учествујеш у Future Leader програму и постанеш део највеће студентске организације на свету, потребно је да пошаљеш пријаву до 01.06.2015. након чега ћете контактирати канцеларија ради даљег процеса селекције.

Пријаву можеш попунити на следећем линку.

Више информација о студентској организацији AIESEC на званичном сајту.

Представљамо вам Славичино искуство:

"Дефинитивно, прва ствар коју могу да кажем да кажем за себе јесте да сам веома амбицизна особа.  Оно, чега  дефинитивно нисам била свесна је то да је амбициозност заправо мач са две оштрице. Око себе сам имала гомилу амбициозних људи  који су успех сматрали као несто сто им је по природи ствари припадало а не као врло компликован циљ до кога треба стићи кроз велики број мањих корака које би морао проћи. Оно чиме се, нажалост, не могу похавлити, је то да сам и ја заправо била једна од тих особа.

Одлазак од куће и полазак на факс је свакоме један од највећих прекретница у животу, што због  самосталности и одвајања од родитеља, што због уласка у потпуно другу средину пуну обавеза и одговрности које те чекају као једну младу и зрелу особу.  Онаква каква сам била, већ сам налазила у поприличном мехуру усхићености замишљајући  своју позиционираности у свему томе: нови факс, ново друштво, а сигурно и нека организација поред тога.

Срећом, у доста наврата пре него што сам кренула на факс чула сам људе како спомињу неку студентску организацију AIESEC, као највећу на свету која се бави развојем лидерства. Такође, оно што је за мене у том тренутку било круцијално је  то што сам чула да AIESEC има добар однос са компанијама ,,гигантима'' као што су Koka Kola, Теленор и сл. и у мојој глави је било јасно да би за мој CV AIESEC представљао веома круцијалну ставку.  

Сада, скоро две године касније ја се смејем тој  себичној и веома незрелој особи каква сам некада била, јер улазак у AIESEC је за мене представљао улазак у тотално другачију реалност.  Реалност пуну самоспознаје и прилика које те уче животним лекцијама. Реалност пуну квалитетних и младих људи, твојих пријатеља и подршке за цео живот. Оно што дефинитивно морам да напоменем је то да пут до тог срећног дела није увек био посут цвећем, већ и поприличним бројем препрека које мораш бити спреман да превазиђеш.

Прва ствар коју заправо научиш када уђеш у AIESEC је то да је тотално у реду бити другачији, али да се то не односи  само на тебе као индивидуу, већ на сваку особу која се налази око тебе и да је различитост нешто што треба поштовати а не зазирати од ње. Рад у тимовима је најбољи начин да научиш ово. Онај тренутак када си у ситуацији да радиш са људима који су ти одбојни због неких предрасуда које беспотребно развијаш, те изађеш из тог оквира и додјеш  у ситуацију да ти људи ти постану најбољи пријатељи.

Друга ствар, која је уједно и једна од највреднијих лекција у животу је то да никада ништа нећеш научити ако си у својој зони комфора. ,,Бацање у ватру'' , наочиглед безизлазне ситуације, страхови и проблеми су само један од бржих начина како да се развијеш ако их превазиђеш, а у AIESEC-у добијеш прилику да прођеш кроз све то, научиш нешто из тога, понекад и паднеш пред изазовом али увек имаш гомилу дивних људи који су ту да те подрже и да ти помогну да изадјеш из тога као много боља особа. Тада схватиш право значење речи лидер. Тада научиш да бацање у ватру више није изалазак из зоне комфора, већ баш напротив ширење исте, што би значило да на крају дана научиш да сваког дана себе и своје способности тестираш и развијаш их до крајњих граница.

И за крај, осврнућу се на своју претходну реченицу.

AIESEC ми је помогао да будем боља особа.

Колико год причамо о једној апстрактној теми и наочиглед можда и смешној, ово је једна велика истина. Живећи у једном капиталистичком добу и посматрајући око себе милион разочараних, депресивних и апатичних људи напросто изгубиш оптимизам и веру у боље сутра.

С друге стране у баш таквом једном свету већ 67 година постоји једна организација која тренутно у више од 120 земаља и са више од 70 000 младих људи сваки дан тежи да испуни своју визију у виду мира и испуњења људског потенцијала и баш сваки дан ти млади људи живе и боре се за боље сутра у средини којој се налазе, развијајући како друге, тако и себе.

Посматрајући једну такву ,,нус појаву'' и овом разочаравујећем времену у ком живимо, схватиш да уз праве вредности и циљеве, великом жељом и са мало труда свет може да буде једно мирно бесто за бољи живот свих нас."

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

17 + 11

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности