Планирање производње и услуга

20.08.2013 12:35

Број ЕСПБ поена: 6
Фонд часова: 2+1+1 (предавања + вежбе + лабораторијске вежбе недељно)
Предмет се слуша у седмом семеструЦиљ: Стицање знања и вештина из области планирања, припреме и терминирања производње и услуга.


Начин полагања: Постоје два начина полагања испита:

Активност у току предавања - 10 поена

Писмени испит (или 3 колокв.) - 30 поена

Практична настава/пројекат (семинарски рад) - 30 поена

Усмени испит - 30 поена

Наш коментар:

Битно за колоквијуме: идите редовно на вежбе или прикупите свеске од колега, пошто асистент на вежбама ради задатке који у збирци често имају грешку. Задаци нису тешки и отприлике је довољно да се једном пређе сваки од типова. Асистент ће вам на сваком колоквијуму на папиру дати потребне формуле, тако да је и на тај начин олакшано, а пре колоквијума ће и издиктирати на које задатке из збирке треба обратити пажњу.

Што се чувеног теста тиче, то је најтежи део. Он је елиминационог типа и потребно је одрадити 55% питања тачно како би се положио. Укупно има 10 питања, али се број њих повећава из рока у рок. Сва питања су отвореног типа, а има и задатака. На тесту долази буквално све и свашта - из књиге, задаци из збирке, слике, табеле, графици, нешто што је професорка успут поменула на предавањима и слично. Отприлике само још фали питање попут "Какав је ваш однос са мајком?" и "Оптимално време чекања испред студентске службе". АЛИ може да се спреми. Наш савет је - редовно идите на предавања, пишите или снимајте шта говори, преписујте све што црта на табли и онда напишите заједничку скрипту. Књигу треба прочитати целу и посебну пажњу треба обратити на графиконе. Поред тога, долазе и питања са студентских предавања, тако да и то треба узети у обзир (агрегатно планирање, котрљајуће планирање...), али наравно, не тражи превише детаљно што се тих предавања тиче.

У материјалима за овај предмет можете наћи питања из претходних година и скрипту са одговорима на већину тих питања.

Семинарски рад је услов да положите испит. Најбоље би било да што пре пронађете предузеће са којим ћете радити. Неопходно је да предузеће буде производно (дакле, нема ИТ компанија и слично) и да та производња не буде у потпуности аутоматизована (то значи да нема Кока-Коле и сличног). Дакле, тражите неко предузеће које се бави производњом намештаја, производњом пецива, ВЦ папира и слично. У материјалима такође имате и неколико примера семинарских радова из различитих индустрија.


Литература: Проф. др Јасмина Омербеговић Бијеловић ПЛАНИРАЊЕ И ПРИПРЕМА ПРОИЗВОДЊЕ И ПРУЖАЊЕ УСЛУГА, ФОН, 2006.
Проф. др Јасмина Омербеговић Бијеловић ПЛАНИРАЊЕ И ПРИПРЕМА ПРОИЗВОДЊЕ И УСЛУГА у Excel-u, ФОН, 2005.


Званичан сајт предмета: Нема

Одговори на питања из претходних рокова

Опис:

Направили Роги, Алекс и Воја, 2016.


Објављено: 30.01.2016


Број преузимања: 3844


0
6
Примери семинарских радова ППУ

Опис:

2016.


Објављено: 29.01.2016


Број преузимања: 1063


0
0