Срамна одлука Наставно-научног већа - релативизација плагијаризма Синише Малог

// Категорије: Наш коментар | Факултет | Инфо |

Наставно-научно веће које је заседало ове недеље, донело је одлуку којом се усваја извештај „стручне комисије“ која је имала задатак да провери да ли је докторат Синише Малог плагиран. На плагијаризам је указао професор финансија на ЕБС Универзитету у Висбадену, Раша Карапанџа. За је гласало 82, није било против, а 28 професора је било уздржано. 

Стручну комисију чинили су Дејан Ерић, професор Београдске банкарске академије, Винко Канџија, професор емеритус на Универзитету у Ријеци, Томаж Чатер, професор Економског факултета Универзитета у Љубљани и Драган Микеревић, професор Економског факултета у Бања Луци. Они су утврдили да је 6,97 % његове дисертације плагирано, али да то не утиче на „предмет истраживања, циљеве, тестирање хипотезе, резултате и научне доприносе дисертације“. Крађа туђег ауторског дела је кривично дело, а приликом предаје докторског рада, кандидат Синиша Мали потписао је да није кршио ауторска права и користио интелектуалну својину других.

Раша Карапанџа одговара да је овакав одговор комисије и очекивао, као и да поседује још 60 страница плагијата која ова комисија није ни проверавала. Наиме, комисија која је требало да провери цео докторат, бавила се само деловима на које је указао Раша Карапанџа. То значи да задатак ове комисије није био да заиста утврди да ли је реч о плагијату или не, већ да релативизује плагирано и сведе га на што мањи процената. Невероватно је да урушавање угледа ФОН-а траје оволико дуго и да због једног човека испашта много већи број људи - сви честити студенти, јер се имиџ ФОН-а спушта на ниво Мегатренда. Да ли ће проф. Милија Сукновић, попут колеге Миће Јовановића, после овог скандала и неморалних поступака решење видети у ребрендирању и променити онда социјалистички подобан назив факултета у Факултет Фредерика Тејлора? То не знамо, али знамо да има одличну сарадњу са властима.

Близак однос ФОН- а и Владе Србије

Недавно је потписана споразум о сарадњи од стране министра који се представља као „финансиста“ и нашег декана. Знамо и за сарадњу са МУП-ом, коју је такође потписао проф. Милија. Није тајна да и једно скупо такмичење које сваке године организује ФОН, има и (финансијску) подршку Владе. Такође знамо и да је СМАТСА - Контрола летења Србије и Црне Горе платила 2 милиона динара* Ондреју Јашки и колегама „за потребе израде нове организационе шеме запослених у компанији“. Посао је реализован 2014. године, и то не би било спорно јер професор Ондреј заиста јесте велики стручњак што показују и његова предавања. Спорно је што је он био Синишин ментор у процесу писања дисертације, а 330 професора захтевало је етичко поступање против њега. Декан др Сукновић ће остати упамћен што је у његово време потписан уговор о изградњи нове зграде ФОН-а, а део средстава од 5 милиона евра обезбедила је држава из кредита. Поптисивању уговора присуствовали су премијерка Ана Брнабић и министар Шарчевић. Није спорно да факултет сарађује и са државом, али у земљи попут Србије, оставља се утисак да је однос на овој релацији ти мени - ја теби. Дакле, факултет постаје део трговине нудећи оно што се никако не сме продавати - част, углед и етика.

Комисије за одбрану доктората

Етичка комисија на челу са проф. Милицом Булајић, 2016. године доноси закључак да софтвер није основ за оспоравње доктората**. Још тада смо се питали колико је квадратних метара нове зграде резервисано за етику, а после нове комисије схватамо да за њу нема места ни у лифту. „Стручна комисија“ је признала да је Мали украо 4532 речи, али је нагласила да то нема никаквог утицаја на допринос дисертације. Чак и да нема никакав утицај, комисија је формирана због утврђивања плагијата који није дозвољен приликом писања научних радова. Комисија је утврдила да је полазну основу за докторат Синише Малог била дисертација Стифаноса Хаилемариама, која се уопште и не наводи у коришћеној литератури код, не још промовисаног у доктора, Малог.

Раша Карапанџа на Твитер профилу издваја и занимљивости о члановима „стручне“ комисије те наводи следеће: „Један члан комисије „напустио“ Универзитет у Београду, када је у полицијској акцији ухваћен у продаји испита; један члан комисије не говори енгелски, али је унаточ томе потписао извештај у коме се износи проценат текста који је Синиша Мали од речи до речи превео са енглеског“, као и да једини члан који има радове у часописима који имају импакт фактор, није из сфере корпоративних финансија.

Пушкице нису успеле да пронађу извештај нове етичке комисије на сајту факултета, али се са друштвених мрежа може пронаћи нови извештај, који оправдава плагијаризам истом тезом као и стручна комисија, а на документ стоји и потпис студента продекана Михаила Окиљевића, члана етичке комисије.


Не мењајте канал, на правом сте месту

Извор: *Данас, **ЦИНС

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
8
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

11 + 18

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности