Поруке кандидата пред изборе за декана

// Категорије: Наш коментар | Интервју | Факултет | Инфо |

Избори за декана биће одржани 14. марта, а с обзиром да студенти нису довољно информисани, наш тим је одлучио да колеге упозна са кандидатима за декана. У недељу, 11. марта екипа Пушкица послала је питања путем мејла акуелтном декану ФОН-а, проф. Сукновићу, као и његовом противкандидату, професору Филиповићу. Наиме, екипа Пушкица сматра да студенти морају бити упознати са идејама, плановима али и анализима тренутног стања факултета, од стране свих професора, а камоли кандидата за декана. Питања која смо послали су у наставку:

1) Оцените рад још увек актуелног декана проф. др Сукновића на скали од 5 до 10.
2) Шта је све урађено у претходне 3 године?
3) Који су Ваши планови за наредних 10 година и шта може да се од тога постигне у наредном мандату?
4) Како оцењуејте предлоге проф. Влајића за будући развој ФОН-а?
5) Како је афера "докторат" утицала на бренд Факултета и зашто Факултет није успео да поменуту аферу реши?
6) Како ћете бирати тим, на основу компетенција или Ваших односа са колегама? Да ли се већ знају имена Вашег тима, и који људи га чине?

Професор Филиповић се веома брзо огласио, али не са одговорима на поменута питања, већ са жељом да усменим путем да одговоре.
Он је написао: „Драге Пушкице, слажем се да је потребно више отворености, разговора, комуницирања... Желео бих да са вама поделим своја размишљања у отвореном разговору, па предлажем да се у понедељак видимо на ФОНу. Мислим да је жива реч боља од откуцаног текста. Ако се слажете, молим вас, јавите ми се на 06377*****. Уколико ипак желите да комуникација буде мејлом, написаћу вам одговор у току сутрашњег дана. Хвала, волео бих да се видимо сутра.” (аутор текста је додао дијакритичке знаке и цензурисао број телефона)

Пушкице су увиделе сјајну прилику да понуди аудиторијуму и видео садржај и тако укључи и оне колеге које не воле да читају. С тим у вези, наша екипа ангажовала је тим, у којем је била и једна новинарка, али на наше изненађење, професор Филиповић је одустао од свог обећања. Како је ангажовани тим пренео нашој екипи, у неформалном разговору професор Филиповић је рекао да је разговарао са деканом Сукновићем који “није расположен” да одговара на питања, колико је он уочио, те онда не види разлог да се и он сам у своје име огласи и реализује обећани интервју… Или не до избора. Наиме, добили смо обећање да ће проф. Филиповић разговарати са нама, али НАКОН избора.

Овде морамо да анализирамо две ствари. Прва је став проф. др Сукновића који још увек није одговорио на наша питања, а из одговора проф. Филиповића можемо да закључимо да он то неће ни учинити. Овакво понашање у виду избегавања одговорности и танке комуникације са студентима нашег декана, не може бити прихватљиво. Можда је наша редакција била и превише оптимистична када је очекивала одговор на оваква питања, када на нека од њих акутелни декан није одговорио ни великим медијским кућама и поред константног медијског притиска.

Поред тога, у фокус наше анализе долази и млитак став проф. Филиповића који није одржао обећање. Пушкице су понудиле обема странама простор да искажу своје мишљење. То што актуелни декан “није расположен”, како је проф. Филиповић пренео, да одговори на питања, не би смело да утиче да се и противкандидат повуче из обећаног интервјуа. Екипа Пушкица остаје у недоумици да ли ће, уколико проф. Филиповић постане декан одржати своје речи када нешто обећа. Интервју након избора неће ни бити важан, јер нас је животно искуство научило да се глас човека скоро ни не чује после избора.

Морамо да кажемо да је проф. Филиповић неколико пута наглашавао да је он инсистирао на трибинама, разговорима са студентима да бисмо усвојили заједничке циљеве који ће будући декан, било да то буде он, или не, спроводити у дело. То се није на крају реализовало.

Интересантно је напоменути да су већ на самом улазу, када је наш ангажовани тим дошао и питао где се налази кабинет 301, неки људи већ питали “А ви сте из Пушкица?”, па вам остављамо да размислите шта је био крањи циљ данашњег интервјуа. 

На крају, с обзиром да то не очекујемо од кандидата, екипа Пушкица ће се извинити нашим читаоцима што нисмо успели да им доставимо одговоре на важна питања. До неких следећих избора…

Не мењајте канал, на правом сте месту...

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
19
7

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

19 + 16

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности