Зашто је спавање можда и важније од студирања

// Категорије: Магазин |

Довољно спавање је потцењен али кључан део учења. Насупрот увреженом студентском веровању да је остајање до касно ноћу доводи до бољих резултата, истина је да је добар ноћни одмор важнији од завршетка домаћег задатка или учења за тест.

Скорашња студија у часопису „Дечји развој“ показао је да жртвовање сна ради учења заправо има контраефекат. Студија је пратила 535 средњошколаца из Лос Анђелеса 14 дана, пратећи колико су дуго спавали као и колико су добро разумели градиво које су учили на часовима, и како су се показали на тестовима, квизовима и домаћим задацима.

Мада су истраживачи очекивали да ће додатни сати учења у време кад би требало спавати довести до проблема у смислу тога како ученици схватају оно што им је предавано на часовимма, били су изненађени тиме да је мањак сна, жртвованог због учења, довео до свеобухватно лошијих резултата на тестовима, квизовима и домаћим задацима.

„Мањак сна доводи до повећања проблема академаца након више дана дуготрајног учења“, изјавио је Ендрју Фулињи, научник са Универзитета Калифорнија, у Лос Анђелесу. „Мада се ове ноћи додатног учења чине неопходним, могу пуно коштати.“

У другој студији коју је спровео тим са Универзитета Јорк, истраживачи су установили да спавање чак побољшава способности усвајања говора код мале деце. „ Дечја способност да се присете и препознају нове речи поправља се значајно након 12 сати од тренинга, али само ако би деца спавала у међувремену.“ изјавила је др Лиза Хендерсон, вођа истраживачког тима. „Кључни ефекти су били достигнути недељу дана касније, а они су да су ове нове речи похрањене у дуготрајну меморију.“ Студија показује да деца која спавају довољно, показују исте обрасце учења као и одрасли.

Чак и са добро документованим доказима да је спавање неопходно за учење, ученици настављају да продужују свој дан. Чак се у тим сатима, баве и другим стварима, не само учењем.

Шта се заиста дешава током сна?

Спавање се одвија у неколико фаза, при чему свака фаза служи одређеној сврси. Људско тело прво води рачуна о физичким потребама. Након кратке прве две фазе, улази се у вишесатне фазе три и четири. Током ових фаза, неурони у мозгу се усаглашвају и тело почиње да се опоравља. Имуни систем се балансира, мишићи и кардиваскуларни систем се подмлађују и одвијају се позитивни ефекти вежби на метаболизам и раст мишића.

„Разлог за добар и здрав сан је потреба да следећи дан прође без тешкоћа и да бисте се могли консолидовати и опоравити од претходног дана“ каже Мет Картер, старији сарадник на Универзитету Вашингтон.

При крају уобичајеног циклуса спавања (6-8) сати, мозак добија своју прилику за подмлађивање, током тзв. РЕМ фазе (Rapid Eye Movement). Ова фаза сна је кључна за учење јер у њој мозак утврђује научено и похрањује га у дуготрајну меморију, и ослобађа мозак старе, непотребне информације како би ослобдио простор за нове информације.

„У РЕМ фази, ваш мозак практично премотава све што се десило током дана и утврђује научено.“, рекао је Картер. Током процеса учења, мождане синапсе се 'окидају' по предвиђеном обрасцу. Ноћу, током спавања, ови обрасци се понабљају изнова, више пута, појачавајући путању. Подједнако важно,постоји многи мали детаљи које мозак запамти, а нису важни. Током РЕМ фазе, мозак непрестано брише ове непотребне детаље.

„Ако се нисте добро наспавали, јако је тешко да научите нове ствари јер нисте припремили своје синапсе за то“, каже картер. Процеси обнављања и подмлађивања мозга се дешавају у РЕМ фази, каснијијој фази сна, тако да ако ученик не спава довољно, неће пуно времена провести у РЕМ фази.

Као и одрасли, и деца која су лишена довољно сна, неће бити способна да се фокусирају и током времена, ефекти мањка сна ће постати очигледни.

У чему лежи решење?

Медлин Левин, аутор књиге „Учите вашу децу исправно“ каже да средње школе треба да прилагоде своје распореде према потребама адолесцената. Школа би требало да почне у 10 сати ујутру, да би се осигурало да су ученици одспавали неопходних 9 сати сна. То би им у дужем року, помогло да се усресреде на часове и могло би чак и да превентивно делује на депресију, стање које је повезано са мањком сна.

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
6
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

2 + 8

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности