Odbor za profesionalnu etiku BU razmatra žalbe na doktorat Siniše Malog

// Kategorije: Naš komentar | Info |

U petak, 14. juna, održano je prvo zasedanje Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta povodom 4 žalbe koje su podnete na autentičnost doktorata Siniše Malog. Žalbu koju potpisuje oko 150 profesora na univerzitetu, podneo je profesor Saobraćajnog fakulteta Dušan Teodorović. U žalbi su, između ostalog, predstavljeni argumenti koji ukazuju na preuzete delove iz doktorske disertacije Stifanosa Hailemariama, koje je uočio i prvi predstavio javnosti profesor Raša Karapandža.

U prethodnom tekstu preneli smo vest da je Nastavno-naučno veće FON-a usvojilo izveštaj Etičke komisije u kome je glavni zaključak da je doktorat Siniše Malog „rezultat samostalnog naučnoistraživačkog i stručnog rada kandidata“. Etičku komisiju činili su prof. dr Nevenka Žarkić Joksimović, prof. dr Mladen Čudanov, asistent Milica Jovanović, pravnik Snježana Jerković i student prodekan Mihailo Okiljević. Izveštaj ove komisije možete pročitati ovde. Ovaj zaključak je donesen na osnovu izveštaja Stručne komisije kog možete videti ovde. O sastavu komisije i zanimljivim činjenicama koje je izneo prof. dr Raša Karapandža takođe možete pročitati u prethodnom tekstu.

Ekipa Puškica je 17. maja kontaktirala studenta prodekana, Mihaila Okiljevića, u kome smo ga pitali za intervju i mogućnost da nam dostavi celokupan izveštaj Etičke komisije, koji i on potpisuje. Dobili smo sledeći odgovor:

Drage kolege,
Ovakav mail ste mogli poslati pre nego što ste okačili objavu na vašoj stranici u kojoj ste stigli da pomenete moje i druga imena u negativnom kontekstu a u vezi sa pomenutim "doktoratom" Malog, očigledno neraspolagajući ni poluinformacijama. Da ste tad poslali mail ovakvog sadržaja, vrlo rado bih vam odgovorio na sva pitanja i pojasnio situaciju. Ovako moram da vas odbijem i u buduće, ako vodite avangardnu i nepristrasnu stranicu kao što su uvek bile puškice, potrudite se da raspolažete bar nekim informacijama pre nego što objavite bilo šta.
Pozdrav

Puškice su oduvek bile pouzdan izvor informacija. Nikada ne objavljujemo vest bez prethodne provere napisanog. Izveštaj Etičke komisije se mogao naći čak i na Twitter-u (ali ne i u odeljku „Doktorske studije“ na sajtu FON-a). Zbog toga je pokušaj diskreditacije našeg rada, koji je u interesu svih kolega, od strane Mihaila Okiljevića neopravdan. Takođe, postavlja se pitanje svrhe postojanja funkcije „studenta prodekana“ koji bi trebalo da bude glas studenata u Dekanskom kolegijumu i da zastupa interese svojih kolega. Čemu ta funkcija, ako predstavnik studenata uopšte i ne želi da priča sa svojim kolegama?

Na kraju, nadamo se uskorom epilogu afere „doktorat“, s obzirom na to da je rok za donošenje odluke na podnesene žalbe 120 dana.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će postaviti komentar!
10
2

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

10 + 12

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti