У понедељак извлачење Коста Конкордије из мора

// Категорије: Магазин | Забава |

Директан пренос можете пратити на сајту Русија Данас

Операција извлачења Коста Конкордије је без преседана и коштаће око 800 милиона долара, а почеће у понедељак. 

За операцију извлачења биће потребан рад врхунских инжењера. Коста Конкордија се насукала на гребен код острва Ђиљо 13. јануара 2012. године и од тада је делимично у води.

У бродолому је погинуло тридесет путника брода док се двоје још увек воде као нестали. На броду је у тренутку несреће било 3126 путника и 1023 члана посаде.

Мисија је јако ризична јер постоји вероватноћа да ће се брод распасти током ротирања с обзиром на то да тренутно практично лежи на боку. Шансе за успех су 70 процената изјавио је вођа мисије Ник Слоун. Он је додао да је ово најизазовнија мисија спасавања брода на којој је до сада радио због величине и локације брода.

Брод ће бити ротиран за 65 степени. Да би се померило тежиште пловила које је дугачко преко 300 метара и тежи преко 110 хиљада тона инжењери ће напунити водом танкове који су прикачени за брод. 

Сваки танк је дугачак 23, а висок 20 метара и тежи око 1700 тона, што је еквивалент тежини седам Кипова слободе. 

Преко 30 хиљада тона челика је утрошено само у израду компонената потребних да се брод помери.

Читава ротација ће трајати око 12 часова и контролисаће је и надгледати хиљаде рачунара и справица које ће обезбеђивати сваки ситни детаљ ове операције, од покретања великих пнеуматских "чекића" који ће померати брод до процесирања информација које достављају подводни роботи.

"Ништа није препуштено случају" рекао је Франко Габриели заменик комесара за случај Коста Конкордије.

Рониоци су поставили велики број врећа са цементом (18000 тона) испод брода како би спречили могућност да се он разбије у комаде приликом опреације.

Еколози су забринути да би у случају неуспеха операције обала и море могли бити изложени великом загађењу.

После трагедије, рониоци су месецима покушавали да извуку гориво, али су хемијске супстанце и токсини настали распадањем хране и пића и даље на броду.

"Посао ових размера никада није спроведен и као и у свему постоји доза несигурности. Зато ће се све прецизно мерити како би се проценила ситуација", рекао је Габриели. 

Капетан брода Франческо Скетино се тренутно суочава са суђењем на коме је оптужен за убиство из нехата и напуштање положаја. 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
3
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

6 + 4

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности