Верујем у себе и док ми се не докаже супротно, мислим да ћу стартаповати!

// Категорије: Међународне прилике by АЈСЕК | Инфо |

Са нашим стартапом, FishingBooker-ом, отишли смо на конференцију коју је у Сан Франциску организовала највећа технолошка онлајн публикација TechCrunch. Да би изашли на главну бину и презентовали своју идеју, било је неопходно да тада у том тренутку заправо лансирамо наш производ, да кажемо људима „Е од данас можете користити наш производ“. Ми смо већ пар месеци радили у нашем стартапу, производ је већ био на тржишту, тако да овај критеријум нисмо испуњавали. Једно од правила било је да ако победиш са највише гласова на сајамском делу, ако те људи изгласају, завршићеш на бини без обзира на све. Сви стартапи који су дошли тамо су пустили на својим групама на фејсу и твитеру, и то је било све што су урадили за промоцију своје идеје. Те године били смо једини који су дошли са простора бивше Југославије, што значи да ако нам кажеш „не“ ми ћемо на то гледати као на „можда“. Два месеца раније ми смо ово знали. Окупили смо људе и направили кампању за промоцију гласања. Сат времена пре него што се завршило гласање, имали смо дупло више гласова од другопласираног. На крају смо изашли на ту бину и то само зато што смо тестирали статус quo. И зато што смо са Балкана и нисмо навикли на „не“. 

Немана Церовац је део „FishingBooker-a“ скоро од његовог оснивања. Тренутно ово је највећа светска онлајн заједница која повезује љубитеље пецања и капетане на бродовима и на тај начин им омогућава да пецају широм света. Пре него што сам кренуо са FishingBookeр-ом радио сам у једној компанији. То је било ок али нисам имало осећај да је то нешто моје и да заправо радим за себе. Класична компанија није могла да задовољи моју потребу за сталним учењем, доношењем својих одлука и спровођењем идеја.

Тако сам ушао у целу причу. То је нека врста лидерства над самим собом. Када си спреман да ризикујеш. Онда дођеш у једно другачије окружење. Где мораш доста да изазиваш себе и не одустајеш лако. Да научиш како да се мотивишеш и како да друге мотивишеш. Истина је да лежеш и будуш се са проблемима своје компаније али исто тако свестан си да си ти једини који ће нешто урадити поводом тога, и тако се и понашаш. Радити у стартапу не значи радити сваки дан у канцеларији по 8 сати а онда отићи кући. Иако понекада радим и 10 сати, никада не морам да буден на једном месту, или да се облачим или понашам на одређени начин и да то што поштујем правила корпорације дефинише како ја радим. Имам много више простора да будем оно што јесам. У почетку постојала су многа знања која су ми фалила. Посебно из маркетинга или програмирања. А онда кренеш да радиш. Прва ствар коју не знаш како да урадиш је подизање landing page-а, онда истражујеш па схватиш како се то ради и како је лако, онда и направиш. Следеће схватиш „Па ово све сада треба да се и изрекламира“, онда схватиш да постоје разни начини рекламирања, што плаћеног што неплаћеног. А онда корисници дођу на страницу али и ту их треба и задржати и ти схатиш да мораш да направиш квалитетну заједницу људи, који ће ту и остајати, онда изучаваш како се то ради. И тако у недоглед. Учиш сваки дан Ово је буквално learn by doing

Овог лета AIESEC ти пружа прилику да се окушаш у раду у иностраном стартaпу на пројекату Global Enterpreneurs. Циљ пројекта је да се окушаш у рада у стратaпу, схватиш како функционишу и настају, али и добијеш искуство које ти може користити у будућности. За пројекат се можеш пријавити на следећем линку. Пријаве су отворене до 20. маја 2015. године.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
4
1

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

12 + 10

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности