Руси траже наше програмерe

// Категорије: ИТ | Магазин |

У Београду је 20. и 21. априла одржана прва руска IT конференција ISDEF Spring 2013. Организатор је руско удружење ISDEF а такође су и циљна група биле софтверске компаније из Русије које су у Београду биле примарно ради упознавање са IТ тржиштем Србије.

Конференцији је присуствовало око 50 представника руских фирми који су предавања слушали на енглеском језику, када су у питању предавачи из Србије, као и на руском језику, за неколико панела.

Формално су главне теме конференције били српски StartUp пројекти, онлине трговина, панели на тему  IТ права и развој софтвера.

Неформално су се Руси распитивали за outsourcing, опцијама отварања својих представништва у Србији, образовању и знању програмера у Србији, као и просечној цени радног сата која је 2 до 3 пута нижа од цене у Русији. Као једину ману Руси препознају слабо знање руског језика код домаћих програмера.

Руси полако препознају Србију као идеалну стратешку позицију на Балкану,  а као највећу предност наводе безвизни режим са ЕУ. ISDEF конференција је први званични корак руских IТ компанија ка нашем тржишту.

Свечаном отварању конференције присуствовао је и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, који је у уводном говору нагласио да је IТ индрустрија најздравији део српске економије и позвао компаније из Русије на сарадњу и улагање.

Организатор конференције је руска IТ организација ISDEF и Motsnyi Consulting LLC.

За Пушкице пише: Милош Петровић

s obzirom na kolicinu znanja dobijenu na faksu, mogao bi da zagreje stolicu i polaze bez problema i pravosudni, pa da bude recimo sudija. fon ipak daje siroku lepezu mogucih zanimanja za koje daje samo puke osnove. s obzirom i na CAK 3 matematike, mogao bi da bude i profa na PMF-u, da ne pominjem ako slucajno zazeli da se bavi nekim pravim menadzerstvom, posto je to ionako vise od pola celog faksa, pa nema te institucije ili organizacije koja bi odbila njegove usluge, kad se ovde radjaju vrsni programeri s ukupno 4 predmeta iz tih oblasti.

Објављено: 25.04.2013 14:41 - ()


0
0
Neces se ti leba najesti ako cekas da te na faksu uce programiranju. Uzmi ti lepo, pa malo cukaj sam, posto je nemoguce da nisi dobio nikakve osnove ..

Објављено: 24.04.2013 10:18 - ()


0
0
Jos samo da nas na FON-u pocnu uciti da programiramo i ova vest bi imala koristi za nas. Ali posto je upravi bitnije da se ide na sportska, debatna i case takmicenja, a nas da pretrpaju menaDJerskim predmetima, onda ova vest za nas bas i nema smisla.

Објављено: 24.04.2013 01:17 - ()


0
0
Meni je ova vest jako zanimljiva. Pre 13 godina izvoz softvera iz Rusije iznosio je 200 miliona, danas premašuje 4 milijarde, što je pokazatelj da njihove IT kompanije imaju i dobre proizvode i velike partnere van same Rusije. Bilo bi odlično da se okrenu outsource-ovanju ovde i naprave konkurenciju američkim, nemačkim, britanskim, slovenačkim...firmama, plate u IT sektoru bi se sigurno povećale za 10-15%.

Објављено: 23.04.2013 00:33 - ()


0
1
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

19 + 6

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности