Drugi deo intervjua sa Unijom studenata

// Kategorije: Intervju | Fakultet | Studentske organizacije | Info |

Predstavljanje svih lista, u kontekstu predstojećih izbora za mesta u Parlamentu FON-a, nastavljamo drugim delom intervjua sa Unijom studenata. Ako ste propustili prvi deo, možete ga pročitati ovde. Sutra zatvaramo predstavljanje sa drugim delom intervjua suparničke liste- LSF- a.

7) Da li studenti imaju poverenja u vašu organizaciju, a da pritom nisu članovi iste? Navedite tačan broj studenata koji se obratio vama u cilju zaštite studentskih prava, u prethodne 2 godine, kao i procenat uspešnosti odbrane navedenih prava.

Uzimajući u obzir broj studenata koji se odazvao učešću na našim projektima, a koji su van naše organizacije, kao i sjajnu saradnju sa drugim organizacijama, verujemo da je Unija studenata FON-a dobila poverenje studenata Fakulteta. Tačan broj studenata koji se obratio u cilju zaštite studentskih prava nećemo iznositi, jer je izvesno da će se za to tražiti dokazi, a ne želimo da ugrozimo privatnost nijednog studenta kom je pomoć bila neophodna. Smatramo da se za ovo pitanje adekvatni odgovori nalaze na našem sajtu, budući da se naše incijative, odobrene od strane Fakulteta, tiču mnogo većeg broja studenata, od konkretne brojke onih koji su nam se za pomoć lično obratili. Sva prava studenata koja su argumentovano ugrožena su uspešno odbranjena.

8) Kako se finansirate? Koliki je transfer novca sa računa FON-a na vaš tekući račun?

Budući da su se projekti Unije studenata FON-a odvijali pod pokroviteljstvom Parlamenta, do 14. januara 2018. godine, novac namenjen za Kopaoničke susrete je preusmeren na funkcionisanje organizacije, kroz aktivno i konstantno rešavanje studentskih pitanja, kao i pružanje mogućnosti usavršavanja kroz različite vannastavne aktivnosti i projekte koji za cilj imaju da edukuju, informišu i inspirišu studente. Sredstva za svaki projekat Unije studenata FON-a su odobrena od strane Komisije za raspodelu sredstava studentskim organizacijama na sednici Saveta, nakon priložene dokumentacije za apliciranje za projekte. Nakon registrovanja organizacije u APR-u, otvaranja računa i odvajanja organizacije od Parlamenta, nakon raspodele iz februara tekuće godine, kada je Unija studenata FON-a aplicirala nezavisno od Parlamenta, nijednom nije izvršen transfer novca sa računa Fakulteta. Transfer novca sa računa Fakulteta na račun organizacije nije praksa, već se sve transakcije za funkcionisanje ogranizacije obavljaju isključivo preko računovodstvene službe Fakulteta uz odobrenje prodekana za organizaciju i finansije.

8) Izbori za dekana su gotovi. Kako ocenjujete novi mandat, novog- starog dekana prof. Suknovića? Da li mislite da je komunikacija sa njegove strane korektna prema studentima? Šta po tom pitanju čini vaš osnivač, a sada student prodekan Rovinac? 

Nov mandat dekana još nije počeo, budući da će se Savet koji treba da izglasa tu odluku održati u sredu, 28. marta. Tu će se utvrditi da li Savet, kao najviši organ Fakulteta, podržava predlog Nastavno-naučnog veća, stoga ne možemo da komentarišemo novi mandat dekana. Kada je u pitanju komunikacija sa studentom prodekanom Damjanom Rovincem, ona se odvija svakog ponedeljka na Kolegijumu, kada se iznose svi problemi studenata koji su u toku radne nedelje prijavljeni. Što se tiče komunikacije studenata sa dekanom, ne možemo da znamo kakvi problemi su u pitanju, jer nam se niko povodom toga do sada nije obratio. Svakako, ukoliko je neko uočio takav vid problema, ovim putem ga pozivamo da nam se javi.


9) Posle pokušaja izbora studenta prodekana, kolege Rovinca, van pravila koja su definisana od strane same Unije, nismo dobili izvinjenje da su pravila prekršena već je dokument sa pravilima izmenjen te večeri. Da li mislite da ste dobro postupili u kriznoj situaciji?

Na našoj zvaničnoj stranici smo objavili vest da je dokument imao grešku, u vidu pogrešno napisanog datuma krajnjeg roka za kandidaturu, koja nije utvrđena na vreme. Ta greška je priznata, a regulisali smo je tako što je rok za prijavu za studenta prodekana produžen do prvobitno napisanog termina, kada su svi studenti, koji su planirali, imali priliku da se do tada prijave. U tom periodu je kolega Damjan Rovinac bio vršilac dužnosti studenta prodekana. Budući da u tom vremenskom periodu od mesec dana niko nije podneo dokumentaciju za kandidaturu, ukazuje se na to da se ni usled ove greške ništa nije promenilo.


11) Ove godine, za razliku od prošle, imate konkurenciju. Kako ocenjujete pojavljivanje LSF-a, ko "stoji" iza te organizacije?

Drago nam je da ove godine postoji konkurencija i da studenti imaju mogućnost izbora. Na osnovu dokumentacije znamo ime nosioca liste, pretpostavljamo da ćemo ostatak saznati prilikom objavljivanja kandidata u narednom periodu.

12) Na kraju, u dve rečenice se obratite kolegama i recite zašto baš da glasaju za vas.

Pre dve godine smo imali viziju da napravimo pozitivnu promenu među studentskim predstavnicima i štitimo interese studenata, koju smo i ostvarili. Verujemo da posao koji smo obavili može još bolje, tako da nam je cilj da na temeljima prethodne dve godine rada, sa znanjem stečenim u ovom periodu, još uspešnije zastupamo interese studenata, organizujemo projekte, događaje i inicijative koji doprinose Fakultetu i studentima Fakulteta organizacionih nauka.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu...

A neko pitnje o doktoratu Siniše Malog? Ništa?

Objavljeno: 28.03.2018 17:32 - (af0)


0
0
A neko pitnje o doktoratu Siniše Malog? Ništa?

Objavljeno: 28.03.2018 17:32 - (af0)


0
0
A neko pitnje o doktoratu Siniše Malog? Ništa?

Objavljeno: 28.03.2018 17:32 - (af0)


0
2
23
5

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

8 + 10

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti