Почиње Green Fest, међународни фестивал зелене културе

// Категорије: Забава | Култура |

Пети међународни фестивал зелене културе „Греен Фест" почиње у среду, 29.октобра и трајаће три дана, у Дому омладине Београда. Ревијални и такмичарски филмови, изложбе фотографија, зелени иновативни производи, иницијативе и технологије, креативне радионице, дебате, предавања, и још много интересантних садржаја, део су фестивала „Green Fest“, који покреће зелени талас промена у друштву.

Улаз на садржаје програма Међународног фестивала зелене културе „Греен Фест“ је и ове године бесплатан, али ће, због ограничених капацитета расположивих сала, улаз бити слободан само за посетиоце који су се пријавили и преузели карте. Сви заинтересовани за праћење ревијалног програма на овогодишњем „Греен Фест“-у могу да наруче карте путем званичног сајта фестивала – www.greenfest.rs.

Фестивал је програмски подељен на три целине: „Green Screen Fest“ – програм такмичарског и ревијалног филма, „Green Field“ – образовни програм и „Green Square“ – изложбени програм „зелених“ иновација, организација и производа.

У оквиру филмског програма ће се наћи 52 такмичарска кратка и аматерска филма из 24 земаље, као и 8 ревијалних филмова, од којих ће чак 7 бити премијерно приказани у Србији.
У ревијалном делу програма ће бити приказани документарно играни филмови – победници најзначајнијих светских фестивала, који обрађују неке од најважнијих проблема данашњице и који ће сигурно узбуркати емоције публике. „Green Fest“ ће свечано бити отворен у среду 29. октобра у 20 часова, премијерном пројекцијом изузетног остварења филма „Семе живота". Поред овог остварења, посетиоци ће бити у прилици и да погледају, "Освета електричног аутомобила" о истраживачким и развојним програмима развоја електричних аутомобила највећих светских компанија и њиховој борби - ко ће направити први, најбољи и најбоље прихваћени електрични аутомобил за модерно доба и тржиште аутомобила, "Обала" о последицама неодговорне урбанизације који нас води у срце контраверзи о климатским променама, где се сударају политика, економија и наука, "Нафта и вода" који нас упознаје са борбом "Давида и Голијата", малог амазонског племена и њиховог младог
лидера против нафтних компанија, који се боре да сачувају своје историјске корене и огњишта, "Већи од живота" - прича о животу у градовима и могућностима квалитетнијег живота кроз примену идеје "човек у центру планирања развоја града", и "Проклетство брана" који се бави темом негативних ефеката брана и безбеднијим опцијама за производњу енергије.

Фестивал ће бити затворен филмом „Рат за песак“ који говори о новој "златној" грозници - рату за други највише коришћени ресурс на свету - песак.
У преподневним терминима, због изузетног интересовања публике, биће приказиван филм из прошлогодишње селекције фестивала - "Више од меда", један од најлепше снимљених филмова у новијој документарној кинематографији, о изумирању колонија пчела широм света и узроцима који изазивају ову појаву.

Део Фестивала посвећен образовном програму, „Green Field“, чини динамичан садржај који се реализује кроз вршњачку и експертску едукацију, ће и ове године угостити око 1500 ученика основних и средњих школа и факултета. Паметни градови, еколошки активизам, еколошки отисак, само су неке од тема ових радионица, међу којима су и креативне, за све узрасте, од рециклаже до органске хране. У делу намењеном студентима и широј јавности, посетиоци ће моћи да чују предавања о климатским променама, баштенским заједницама, дрвету у модерној архитектури и кућној органској башти. Поред тога, биће одржане и панел дискусије о развојним потенцијалима природних добара, као и концепту паметних градова.

У оквиру треће целине, програма „Green Square“, сви посетиоци ће моћи да уживају у осам различитих изложби фотографија, представиће се Арборетум Шумарског факултета, Manufaktura cdR са лампама од бицикала, ThinkGreen Design са Баштицом и пројектом "My Garden", Центар за промоцију науке кроз „13 научних идеја“, Еко-двориште и Креативна индустрија стакла, као и други излагачи, њих укупно 24.

Организатори фестивала позивају све посетиоце да се укључе у друштвену кампању сакупљања књига за библиотеку "Влада Аксентијевић" из Обреновца чији је комплетан фонд књига уништен током катастрофалних поплава у мају 2014. Књиге ће моћи да се донирају на инфо пулту "Green Fest"-а, само током трајања фестивала.

Овогодишњи Међународни фестивал зелене културе “Green Fest” се одржава уз помоћ Министарства омладине и спорта РС, Града Београда - Секретаријата за заштиту животне средине и Секретаријата за културу и подршку компанија Lenovo и Canon, као и многобројних партнера и пријатеља.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
0
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

2 + 0

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности