Дом културе Студентски град – програм за јануар

// Категорије: Култура | Дом културе Студентски град |

И овај месец вас водимо у позориште. Карте, као и обично, делимо најбржим корисницима. Верујемо да ћете и јануару уживати у представама.

Понедељак 19. 1. у 20:00, Велика сала

Балкан Нови Покрет

Весна Станковић:

МИЛУНКА

Монодрама поводом стогодишњице Великог рата

Игра: Весна Станковић

Режија: Петар Станојловић

Исповест хероине Српских ослободилачких ратова, жене ратника о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа и највиша одликовања (орден за храброст, Карађорђеву звезду са мачевима,медаљу Милош Обилић, једина жена у свету одликована Француским Ратним крстом са палмом, два ордена Легије части...) Прича почиње од њених девојачких дана, које проводи у копаоничком селу Копривници, са две сестре, родитељима и болешљивим братом. Целог живота има изразиту потребу да заштити слабе и угрожене. Стога у Први балкански рат одлази уместо брата, преобучена у мушкарца, под именом Милун Савић. Неустрашива у свакој борби, највише позната као бомбаш, бива рањавана и њена тајна се открива. Војска стаје уз њу и иако је у супротностима са војним правилима,задржавају је у јединици. Бива рањавана чак девет пута, у седам година ратовања, добија чак дванаест медаља, а после демобилизације рађа девојчицу, усваја још три ћерке и више од тридесеторо деце храни, подиже, школује... Високо цењена од стране француских војних великаша Луј Франше д’ Епереа, Шарла де Гола и Вицеадмирала Емила Гепрата, у Србији завршава као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе и подиже десетину и десетину деце из копаоничких села. Сама за себе би рекла да је ово - исповест о животу од прве пушке, до прве метле.

Четвртак 22. 1. у 20:00, Велика сала

Народно позориште у Београду

Милош Николић:

КОВАЧИ

Играју: Бранко Видаковић, Миленко Павлов, Зорица Мирковић, Драган Николић
Режија: Стефан Саблић

„Ковачи су драма култивисаног израза, пуна незлобиве ироније која каткад прелази у сарказам, драма која говори о једном крвавом проблему смештеном у, чини се, вечитом алгоритму историјске збиље овог тла, из перспективе помало резигнираног мудраца“. Зоран Раичевић, драматург

Четвртак 29. 1. у 20:00, Велика сала

Београдско драмско позориште

Меша Селимовић:

ДЕРВИШ И СМРТ

Играју: Слободан Ћустић, Милош Лазић

Режија: Слободан Ћустић

Роман Дервиш и смрт је најзначајније дело у књижевном стварању Меше Селимовића, али и значајно дело у нашој целокупној књижевности. Дело је особено по стилу, језику, филозофији живота, психолошкој анализи и техници обликовања.По тим и многим другим квалитетима спада у сам врх наше романескне прозе. Дервиш и смрт је роман лика - од
почетка до краја у средишту је личност сејха Ахмеда Нурудина, који исписује свој животопис, а сагледавање живота довело је до поразног сазнања да је живот прошао у празнини и неискоришћености, у узалудности и бесмислу, без јасних трагова. Ово је и психолошки роман - обликован је као исповест јунака који, на крају животног пута, у очекивању смрти, своди свој животни биланс. То је и филозофски роман - у његовом средишту је човек као морално биће и смисао његове егзистенције.

 

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
1
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

3 + 11

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности