Студирање на даљину - настављамо путешествије

// Категорије: Инфо | Факултет | Наш коментар | Вести |

Пре неколико месеци смо писали о "чарима" студирања на даљину на нашем факултету. Настављамо са описима предивних аранжмана. Отиснимо се на пут кроз предмете у другом семестру прве године.

Катедре за математику и енглески језик смо већ поменули, и ствари везане за ове предмете се у другом семестру не мењају много. Сви студенти на даљину имају прилику да раде домаће задатке и тестове и тако остваре оцену више из енглеског, или изађу на усмени испит из математике са минималних 50 на писменом испиту.

Из предмета Основи организације постоји низ домаћих задатака, за који асистенти обично кажу да не утиче превише на крајњу  оцену, међутим, одређен број колега "даљинаца" нам је потврдио да ови поени могу знатно да поправе утисак на испиту. Такође, сама питања у домаћим задацима су суштина сваке области која се обрађује и може знатно олакшати спремање овог испита, с обзиром на то да ћете тако већ једном прећи скоро целу књигу. Студенти такође могу ићи на редовна предавања и вежбе, и на вежбама добијати плусеве за активност који такође могу повећати оцену.

Производни системи такође носе низ погодности у виду предиспитних обавеза. Домаћи задаци који се могу радити су махом исти задаци из збирке за овај предмет, па су то лаки поени који такође носе оцену више. Креативна радионица коју имају редовни  студенти постоји и на систему, и доноси додатне поене уз јако мало труда. Производни системи су један од лакших испита, па га искористите да повећате просек оцена.

Како на нашем факултету није све сјајно, тако ни овај семестар не може бити савршен, а за то су се побринули предавачи са предмета Увод у информационе системе. Овај предмет је као спуст низ брзаке на дрвеној дасци - неудобан и ризичан. Студенти на даљину могу похађати предавања, али не добијају плусеве који редовним студентима доносе оцену више на испиту или их ослобађају истог. Вежбама, које су изузетно корисне, не може се присуствовати, осим ако у рачунарским центрима нема места, а уколико је неко спречен да дође на вежбе када је то могуће, једини материјал на који се може ослонити су сувопарне и недовољно појашњене презентације на сајту предмета. Још један проблем је то што студнетима на даљину на тестовима углавном долазе убедљиво најтежи задаци, без обзира на то што им је најтеже да тај предмет савладају са поменутих презентација, а професори и асистенти на предлог решавања свих ових проблема исте гурају под тепих и студенте уверавају да ће од наредне године све бити побољшано.

Питање је само, шта са студентима који немају намеру да овај (или било који други предмет) преносе у другу годину? Било би лепо обратити пажњу и на ове студенте.

Не мењајте канал, на правом сте месту.

Тренутно нема коментара. Будите први који ће поставити коментар!
14
0

Постави коментар

E-mail:
Коментар:
Антиспам:

13 + 6

Коментари пролазе модерацију, зато што смо тако у могућности