Od grickalica i sokova do oktobra 2

Da studenti FPN- a mogu da uče od kolega sa FON- a, možemo sa sigurnošću da tvrdimo nakon predizborne kampanje za mesta u Studentskom parlamentu. Oštra kampanja, ambiciozna obećanja opozicione liste, angažovanje profesora i asistenata u okviru radionica za pripremu kolokvijuma, neuspešna realizacija debate samo su neke od stvari koje su obeležile protekli period.

Sve je počelo žestokom raspravom oko toga koja je prava uloga bilo kog parlamenta u kontekstu obezbeđivanja granice od 48 ESPB poena za budžet. S obzriom na to da Puškice smatraju da se mora održati akademski nivo komunikacije, ponudili smo obema listama da organizujemo online debatu gde bi moderator bio naš član. Međutim, LSF je želela debatu licem u lice, a Unija studenata nije imala ništa protiv te ideje. Naša ekipa je napravila anketu na Facebook stranici gde je odlučeno da bi studenti želeli debatu licem u lice. Takvu debatu, nažalost, nismo bili u mogućnosti da organizujemo, pa se u startu i znalo da će ukoliko takva opcija pobedi, dve strane morati da se dogovore i organizuju debatu. Jasno je da se ona neće realizovati, jer je sutra 2. april, a to znači da je prema pravilima izbornog procesa to dan kada počinje izborna tišina.

I pored toga, svim našim kolegama smo omogućili da se upoznaju da listama. Prvidrugi deo intervjua sa Unijom studenata dao je odgovore na zanimljiva pitanja, a šansu da studenti čuju i za novu list LSF, imali su u prvomdrugom delu intervjua sa ovom listom. Tada nismo saznali ko su kandidati ovih lista, dok do objavljivanja ovog teksta LSF i dalje nije objavila imena svojih kandidata.

Ono što su obe liste uradile, uspele su da angažuju nastavno osoblje Fakulteta, a u okviru priprema za kolokvijume. Puškice nemaju ništa protiv toga da se ovakve radionice održe, ali smatramo da je mnogo relevantnije da su obe liste uložile napore da kadetre koje su učestvovale u ovim pripremama, naprave program kojim će proći najveći deo materije i time omogućiti svakom studentu da stekne znanje kojim će položiti kolokvijum. Ovako smo svedoci činjenice da najveći broj studenata uzima privatne časove, jer se veoma mali deo onoga što dolazi na kolokvijumu pređe u okviru redovnih vežbi i predavanja. Takođe, ne gledamo sa odobravanjem na radionice na kojima učestvuje nastavno osobolje u toku predizborne kampanje jer smatramo da zaposleni na Fakultetu treba da budu neutralni, odnosno da ne bi trebalo da se stavljaju na stranu bilo koje liste. 

Obe liste su takođe objavile i svoje planove za budućnost. Unija studenata je bila skormna, pa je kao i LSF obećala samo “Nastavak sprečavanja povećanja školarine” (a zašto ne i smanjenje?), ali i “obezbeđenje studentima da pravovremeno u uslovima upisa bude definisano da je 48 ESPB uslov za obezbeđenje budžeta”. Jedno od obećanja Unije studenata je i “Obezbeđenje aparata za sokove i grickalice na hodniku fakulteta i u novoj zgradi fakulteta”. Lista studenata FON- a je izašla sa mnogo ambicioznijim i atraktivnijim obećanjima. Koliiko su ona realna, sami procenite. Neka od takvnih obećenja su ispitni rok Oktobar 2, poseban rok za studente koji idu na Work and travel program, “otvorena vrata studentskog parlamenta”…

U međuvremenu se na naš mejl javila i zanimljiva grupa ApaTim, u želji da i sa njima realizujemo intervju. Oni se nisu kandidovali, pa do intervjua nije ni došlo, ali ko zna, možda sledeće godine budemo imali prototipa Belog kao kandidata.

Na kraju vas podsećamo da će izbori biti održani 3. aprila na FON-u a za glasanje će vam biti potreban indeks. Naravno, naša ekipa će kao i svake godine pratiti ove izbore u okviru LIVE bloga, pa nemojte propustiti sve važne događaje.

Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu…

Borba za prevlast u organizovanju žurki. Ni jedni ni drugi ne izgledaju kao ozbiljni studenti koji će pokrenuti pitanja koja su od suštinskog značaja na fakultetu. Zaigrali su se House of cards-a

Objavljeno: 02.04.2018 18:20 - (Af0)


0
0
Borba za prevlast u organizovanju žurki. Ni jedni ni drugi ne izgledaju kao ozbiljni studenti koji će pokrenuti pitanja koja su od suštinskog značaja na fakultetu. Zaigrali su se House of cards-a

Objavljeno: 02.04.2018 18:20 - (Af0)


0
2
2
4

Postavi komentar

E-mail:
Komentar:
Antispam:

20 + 17

Komentari prolaze moderaciju, zato što smo tako u mogućnosti